Gizli şeker diyabet habercisi mi?
Bu belirtilere dikkat edin... Ceyda Erenoğlu yazdı...

Gizli şeker; açlık veya tokluk durumunda - kandaki şeker düzeylerinin normalden daha yüksek olarak - seyrettiği fakat diyabet tanısı için - gereken seviyeye ulaşmamış olduğu - glikoz metabolizmasının ara bozukluğu - olarak tanımlanıyor.

Gizli şekeri olan kişilerin - ileride diyabet hastası olma - risklerinin de yüksek olduğu belirtiliyor.

Ancak bu durum gizli şekeri olanın - mutlaka diyabet hastası olacağı anlamına - gelmiyor. Gizli şekeri olan kişilerin - çoğu kendisinde böyle bir sorun olduğunu - bilmeden yaşıyor.

Bozulmuş açlık glikozu: En az - 8 saat aç kalındıktan sonra kan şekerinin - sabah 100-125 mg/dL arasında bulunmasıdır.

Bozulmuş glikoz toleransı: Şeker yükleme testi - yapıldıktan sonraki 2 saatte kan şekeri düzeyinin - 140-199 mg/dL arasında bulunmasıdır.

Yapılan çalışmalar; bozulmuş açlık glikozu olan - kişilerin yüzde 15'inin, bozulmuş glikoz toleransı - olanların yüz de 35'inin, hem bozulmuş açlık - glikozu hem de bozulmuş glikoz toleransı - olanların ise yüzde 50'si nin önlem alınmadığı - takdirde 10 yıl içerisinde diyabet hastası olacağını - göstermektedir.

TİP 2 diyabetten korunmak için öneriler - İdeal ve sağlıklı kilonuza ulaşarak bu kiloyu koruyun.

Fiziksel olarak aktif olun. (Düzenli olarak haftanın en az 5 günü, günde en az 30 dakika orta derecede fiziksel aktivite yapın.)

Diyabet riski altında olanlar bunlara dikkat! - Obez veya fazla kilolu kişiler, 40 yaşından itibaren 3 yılda 1 diyabet taraması yaptırmalı.

Obezite ve fazla kilolarının yanında başka risk faktörü taşıyanlar, taramaya daha erken yaşta başvurmalı.

Bu kişiler diyabet belirtilerini bilerek hareket etmeli ve diyabetten şüphelendikleri bir durumda derhal hekimlerine başvurmalı.
REKLAM advertisement1