Sürekli ağlıyorsa sebebi bu olabilir
Doç. Dr. Ahmet Demir bebeklerde süreklü ağlamya neden olabilen 'kolik' hastalığını anlattı

Bebeklerde kolik rahatsızlığının kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bebeğin sinir sistemi, bağırsak sisteminin tam olgunlaşmaması ya da gelişmekte olması ile ilgili olabileceği düşünülüyor.

Ailenin gergin olması ve ebeveyn-bebek ilişkisinin zayıflığı ile ilgili olabileceği söylense de bu tartışmalı bir durum.

Diğer olası nedenler ve risk faktörleri ise annenin sigara içmesi, annenin yaşının ileri oluşu ve ilk bebek olarak sıralanabilir.

Bazı çalışmalara göre bu bebeklerin bağırsak floralarında faydalı bakteriler olan laktobasillusların sayıca az, koli basillerinin sayısının ise fazla olduğu saptanmıştır.

Bu nedenle gaz üretiminin yüksek, bağırsak hareket bozukluğunun fazla olduğu bildirilmiştir.

Bir başka çalışma, bifidobakterlerin ve laktobasillusların bebeği gazdan koruduğunu ve ağlamayı azalttığını ortaya koymuştur.

3 ayın altındaki bir bebekte adeta durdurulamayan ağlama krizlerinin günde en az 3 saat sürmesi ve bu tablonun haftada 3 gün ve ayda 3 hafta görülmesi olarak tanımlanabilir.

Ağlama sırasında yüzleri kızarır, karınları belirgin olarak şişer ve bacaklarını karınlarına doğru çekerler.

Bazen kendilerini arkaya doğru atar gibi, bazen ellerini yumruk yaparak, bazen de bacaklarıyla tekme atar gibi hareketler yaparak ağlayabilirler.

Beslenme-kolik ilişkisinde ana unsurlar inek sütü, protein alerjisi ve diğer alerjilerdir.

Ek olarak bazı çalışmalara göre, bebeklerin bağırsak floralarında faydalı bakterilerin sayıca azalması önemli faktördür.

Bunlar beslenme ile ilişkili olduğu için beslenme de önemlidir, ancak elimizde bununla ilgili kanıt bulunmamaktadır.

Burada annelere, gebelik boyunca takip ettikleri beslenme alışkanlıklarına bebeklerini emzirirken de devam etmeleri önerilir.

Diğer önemli nokta ise annelerin bazen bir gıda çeşidinden aşırı tüketmeleridir (kabızlık için gün kurusunu fazla tüketmek gibi)
REKLAM advertisement1