Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Mehmet Ayan Hakemlik sorunuyla yüzleşmek

        Türkiye Futbol Federasyonu'nun 18 Temmuz'da göreve gelen yeni yönetimi, Merkez Hakem Kurulu'nu basın ile buluşturdu. Riva'daki buluşmaya TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Başkanvekili Mecnun Odyakmaz, MHK Başkanı Dr. Ferhat Gündoğdu ve Portekizli Hakem Gelişim Direktörü Dr.Vitor Melo Pereria katıldı. 30 civarı gazetecinin iştirak ettiği medya gününde HT SPOR'u sevgili yorumcumuz Cem Dizdar ile birlikte temsil ettik.

        Toplantının resmi ismi HAKEMLİK SİSTEMİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI idi. Sağ olsun sayın Gündoğdu (elbetteki başkanın izniyle) toplantıyı sohbete çevirince samimi bir ortam oluştu. Birçok yorumcu, gazeteci, spor servisi yöneticisi hem soru sordular, hem de özgürce fikirlerini hatta eleştirilerini serd ettiler.

        14.15'te başlayan toplantıdan 16.30 sularında Cem abiyle ayrılmak zorunda kalırken harika sohbet sürüyordu.

        Süzdügüm notları paylaşmak isterim...

        Bir kere gerek sayın Hacıosmanoğlu, gerekse Gündoğdu ülke hakemliğinde her şeyin istenildiği gibi gitmediğinin net şekilde farkında; bunu da söylemekten çekinmiyorlar. Mazeret üretmeden teşhis ve tespit konusunda samimiler.

        TFF Başkanı açılış konuşmasında 18 Temmuz'dan bu yana yaptıklarını özetlerken olumsuz tarafların yanısıra olumlu yönlerden de söz etti. İbrahim bey BeinSports yetkililerinin ikinci haftada kendilerine bu sezon üye sayılarının %27 arttığını söylediğini ifade etti.

        Külüpler Birligi Vakfı toplantılarında paydaşlarıyla her şeyi konuştuklarını bildiren başkan önceki yönetime atıfta bulunarak "%50'nin bir fazlası bizi istemezse gideriz. MHK Başkanıyla 3 yıl kontrat yaptık; biz varsak o da görevde olacak. Futbolda sahipsizlerin sahibi olacağız. Yurdun her köşesinde antrenör, futbolcu sahipsizse biz onların sahibi olacağız. Alt liglerini dizayn edeceğiz. Ne işi var 1.Ligde yabancı oyuncunun! Sayın Cumhurbaşkanımızla paylaştım; Almanya 5 yılda 900 milyon euro harcadı sonra Brezilya'ya 7 attı; Dünya Kupası aldı. Futbolda köklü altyapı düzenlemeleri şart" dedi.

        Ferhat Gündoğdu ise UEFA'dan izin aldıkları takdirde sadece 24 saat içinde çok tartışılan pozisyonlarla ilgili analiz yayınlayacaklarını, eğer MHK, GÖZLEMCİ ya da HAKEM hatalıysa bunu net şekilde ortaya koyacaklarını açıkladı. Hakemlik seviyemizin iyi yerde olmadığını belirten MHK başkanı TV gözlemciliğini 9.hafta itibariyle kaldırdıklarını, V.A.R'daki yabancı hakemleri ve gözlemcileri de artık göremeyeceğimizi bildirdi. Gündoğdu "benzetmeyi mazur görün ama YABANCI HAKEM MESELESİNİ MANDA OLARAK görüyorum. Mandacı bir tutum olarak görüyorum." ifadelerini kullandı.

        Ferhat Gündoğdu'nun verdiği bilgilere göre Avrupa'da 55 ile 60 dakika arasında olan topla oynama süresi bizde 49 dakika. 7.sezonunda V.A.R'dan pozisyon inceleme sayımız Avrupa'dan %25 fazla ve bunun indirilmesi gerekiyor. FIFA seviyesinde 6, sekiz yıldan fazla deneyimi olan 15 ve birkaç yıllık tecrübesi bulunan 26 hakem olmak üzere toplam 47 hakemle yola devam ediliyor. Hakem Akademisi lağv edildi. Hızlandırılmış eğitim ve Dr. Melo önderliğinde yapılacak düzenlemelerle amatörde maç yöneten bir hakem 2 yılda Süper Lig'de düdük çalabilecek. (Melo, 3 haftadır Türkiye'de ve maçları takip ediyor)

        Kuşkusuz bu notlar dışında ve biz 16.30 sularında ayrıldıktan sonra da birçok ayrıntı konuşulmuştur. Medya mensubu dostlar soru ve görüşleriyle toplantıya hem renk, hem de fark kattılar. Erman Toroğlu ve Ahmet Çakar'ın bulunması çok değerliydi. Fikri takip yapacaklardır bundan böyle.

        Benim için en önemli konu şu. Gerek TFF gerek MHK başkanı SORUNLA YÜZLEŞMİŞLER. Birçok gazeteci arkadaşım gibi benim için de Türk futbolunun en büyük sorunlarından birinin hakem sorunu olması (ya da görünmesi) rahatsızlık verici. Bekleyelim. Ön yargılarımızdan sıyrılmaya, ezberlerimizden kurtulmaya gayret edelim. Zor biliyorum; deneyelim.