Çin'den bir ilk! Ay'ın karanlık yüzü keşfedilecek...
Bugüne kadar Ay'ın hep aydınlık yüzünü gördük. Sırada diğer yüzü var. Çin Ay'ın karanlık yüzünü keşfetmek için çalışmalara başladı. Bunun için uzaya iletişim uydusu fırlatıldı.
Güneş sistemi içindeki beşinci büyük uydu Ay, insanoğlunun üzerinde yürüdüğü tek gök cismi... Onu hep aydınlık tarafından gördük. Artık karanlık tarafını da keşfedeceğiz. Çin, Ay'ın karanlık yüzünü keşfetmek için çalışmalara başladı. Haftanın ilk gününde uzaya bir uydu gönderdi. Ülkenin güneybatısındaki Xigchang merkezinden gönderilen uydu, Dünya'dan 455 bin kilometre uzaklıkta yörüngeye oturacak ve bölgedeki ilk iletişim uydusu olacak. Ay'ın karanlık yüzü yani Dünya'dan görülmeyen kısmı keşfedilecek.
Dünya ve Ay, birbirlerine "kütleçekim kilidi" ile bağlı. Yani Ay'ın kendi etrafındaki dönüş süresi ile Dünya etrafındaki dönüş süresi aynı... Bu yüzden insanoğlu, yeryüzünden Ay'ın hep aynı tarafını görüyor. Ay'ın karanlık yüzü, ilk kez 1959'da Sovyet Luna 3 uzay aracının kameralarına yansımış; çıplak gözle ise ilk kez 1968'deki Apollo 8 görevine katılan astronotlar tarafından görülmüştü.