Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Rakamlarla Türkiye'de kadın olmak

        Türkiye'de kadın olmak zor, kadın kimliğiyle ayakta kalma mücadelesi vermek çok daha zor. Türkiye'de 40 milyon kadın var, yani ülke nüfusunun yarısını kadınlar oluşturuyor. Habertürk ekibi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde 'Türkiye'de kadın olmayı' bir de rakamların diliyle anlatıyor. İşte Habertürk muhabiri Başak Çubukçu'nun derlediği verilere göre, rakamlarla Türkiye'de kadın olmak...

        EĞİTİM: Türkiye'de kadın olmak konusuyla ilgili pek çok sıkıntılı başlık var. Eğitim bunlar arasında en önemli konulardan biri. Kadınların yüzde 8.5'i okuma-yazma bilmiyor. Bu da yaklaşık 3 milyon 423 bin kadın demek. Yani, bu kadınlar günlük hayatta hep birilerine 'bağımlı'... Kadınların yüzde 32'si eğitim hakkının engellendiğini söylüyor. Hatta bu oran, kırsalda yüzde 42'lere kadar çıkıyor. Eğitim hakkının önündeki en büyük engelse, babalar! Eğitim hakkını aileler engelliyor. Kadınların yüzde 71'i eğitim hakkının babaları tarafından engellendiğini söylüyor.

        ERKEN EVLİLİKLER: Erken evlilikler son dönemde toplumsal hassasiyetle birlikte Türkiye'nin gündeminde. Güneydoğu, Orta Anadolu ve Batı Karadeniz bölgelerinde oranlar bir hayli yüksek. Tabii bu başlık, eğitim ve refah düzeyiyle de doğrudan bağlantılı. Her ne kadar son dönemlerde düşüş olsa da, TÜİK verilerine göre son 6 yılda 2 bin 493 kız çocuğu henüz 15'inde bile değilken zorla evlendirildi. 15-17 yaş arası evlendirilen kız çocuğu sayısı da 127 bin 928. Erken evlilik

        İŞ HAYATI: Kadınların sadece yüzde 28'i çalışıyor. Erkeklerdeyse bu oran yüzde 65. Kadınlar daha çok hizmet ve tarım sektöründe. Kırsalda her 5 kadından 4'ü kayıt dışı, yani herhangi bir sosyal güvencesi yok. Çalışma hayatındaki bu cinsiyet eşitsizliği, gelir eşitsizliğini de beraberinde getiriyor. Uçurum, lise ve üniversite düzeyinde daha yüksek. Aynı işi yapsalar da kadın, erkekten yıllık 10 bin-11 bin lira daha az kazanıyor.

        KADINA YÖNELİK ŞİDDET: Türkiye'nin en önemli sosyal sorunlarından biri. Her 10 kadından 4'ü şiddet mağduru. Kadınların yüzde 36'sı fiziksel, yüzde 12'si cinsel şiddete maruz kalıyor. Şiddet düzeyinin en yüksek olduğu bölge, Orta Anadolu. Kadın Cinayetleri Platformu'nun verilerine göre, 2017 yılında 409 kadın öldürüldü.

        SİYASİ TEMSİL: Parlamentoda da kadının var olduğunu söylemek pek mümkün değil. Son haliyle 539 mevcutlu Meclis'te, sadece 75 kadın milletvekili var. Başka bir deyişile, nüfusun yarısını oluşturan kadınların Meclis'teki temsil gücü yüzde 13.91 oranında.

        BAKMADAN GEÇME