Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Avrupalıların geçmişte neden peruk taktığını biliyor musunuz? Altında yatan sırrı öğrendiğinizde çok şaşıracaksınız!
        1

        Tarihi fotoğraflarda, sanat eserlerinde hep erkeklerin peruk taktığı görülüyor. Aslında bunun altında yatan farklı bir sır var. Zenginlik sembolü olarak görülen bu perukların takılmasının başka bir amacı da olduğunu biliyor musunuz?

        2

        FRANSIZ HASTALIĞI

        1940'lı yıllarda Avrupa'da "Fransız Hastalığı" olarak bilinen Frengi hastalığı yayıldı. Cinsel temas sebebiyle yayılan bu hastalık, uzun bir süre tedavisi olmadığı için bir sürü insanın hayatıyla oynadı. Frenginin ufak belirtileri arasında saç dökülmesi ve vücutta oluşan açık yaralar vardı.

        3

        BELİRTİLER GİZLENDİ

        Frenginin belirtileri arasında saç dökülmesi olduğunu söylemiştik. İşte o dönemde peruklar, bu saç dökülmesini gizlemek için kullanıldı. Uzun saç zenginlik, statü sahibi olduğunu belirtmenin bir yoluydu ve bunun yanında saç dökülmesini, açık yaraları gizlemek için de kullanıldı.

        4

        TREND OLDU!

        Frengi hastalığının yükselmesi ve semptomların daha ağırlaşması sebebiyle peruklar daha sık kullanılmaya başlandı. Bu kadar çok peruk kullanımı, hastalığı olmayanların da dikkatini çekti. Hal böyle olunca peruk kullanımı bir moda trendine dönüştü.

        5

        MALZEMELER KALİTELİYDİ

        Peruklar kaliteli olması için at kılı, keçi kılı hatta fiyatına göre insan saçından bile yapılıyordu. Fakat ne kadar konu hastalık olursa olsun, peruk her zaman zenginlerin kullandığı bir aksesuar oldu. Tarih boyunca peruklar sadece statü sahibi, zengin kişiler tarafından takıldı.

        6

        GÜNEŞ KRALI

        Güneş Kralı olarak bilinen Fransa Kralı XIV. Louis'in, bilinene göre oldukça genç yaşta saçları döküldü. XIV. Louis fazlasıyla narsist ve imajı söz konusu olduğunda gözü hiçbir şey görmeyen biriydi. Kral olduğu dönem içerisinde yüzlerce portresini çizdirdi, üzerine kendi portresinin olduğu madeni paralar bastırdı ve kendi heykellerini yaptırdı. Peruk onun için hayattaki en önemli aksesuardı ve 48 tane peruk ustası vardı. Tabi bu kadar peruk takıntısının olması halk tarafından kralın frengi hastalığına yakalandığı dedikodularını ortaya çıkardı.

        7

        RÜTBE SAÇA GÖRE BELİRLENİYORDU

        18. yüzyılda Denis Denot'un Ansiklopedisi'nde uzun saçın Kraliyet kanının bir işareti olduğu iddia ediliyordu. Saç ne kadar uzunsa o kişinin rütbesi ona göre daha yüksekti. 17. yüzyılda peruk kullanımı arttı ve detaylı peruk üretimi fazlalaştı.

        8

        BİT SALGINI

        Bir dönem ortaya çıkan bit sorununda da insanlar hemen peruğa yönlendi. İnsanlar günlük hayatlarında da peruk kullanıyorlardı ve kafalarına peruğu daha iyi oturtabilmek için saçlarını sıfır şekilde traş ediyorlardı. Bu çözüm bit problemini geçirmedi çünkü bitler peruklara da bulaşmaya başladı. Peruklarını temizlemek isteyenler kaynar sudan faydalanıyorlardı.

        9

        MALİYET FAZLAYDI

        Peruk kullanımı, bakımı, temizliği ya da yenisini yaptırmak oldukça maliyetli olduğu için zaman içerisinde peruk kullanımından vazgeçildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ