Türk Eğitim Derneğinden "2024 Eğitim Değerlendirme" raporu
Türk Eğitim Derneğinin (TED) düşünce kuruluşu TEDMEM, Türkiye'nin eğitim sistemini ileriye taşımak için bilimsel yaklaşımlar ve veri temelli analizlerle hazırladığı "2024 Eğitim Değerlendirme Raporu"nu yayımladı.

Türk Eğitim Derneğinin (TED) düşünce kuruluşu TEDMEM, Türkiye'nin eğitim sistemini ileriye taşımak için bilimsel yaklaşımlar ve veri temelli analizlerle hazırladığı "2024 Eğitim Değerlendirme Raporu"nu yayımladı.
Dernekten yapılan açıklamaya göre rapor, yönetişim ve finansman, temel eğitim ve ortaöğretim, ölçme, değerlendirme ve kademeler arası geçiş, öğretmenlik ve mesleki süreç ve yükseköğretim olmak üzere 5 bölümden oluşuyor.
Harvard Üniversitesi Uluslararası Kalkınma Merkezinin geliştirdiği Kompleksite Görünümü Endeksi'ne (COI) yer verilen raporda, şu değerlendirmelerde bulunuldu:
"Türkiye, mevcut üretim altyapısıyla daha yüksek katma değerli üretime geçiş potansiyeli açısından dünya sıralamasında birinci sırada yer almaktadır. Bu veri, Türkiye'nin doğru dönüşümleri gerçekleştirdiği takdirde küresel rekabet gücünü artırma ve ekonomik sıçrama yapma kapasitesine sahip olduğunu göstermektedir. Bu potansiyelin hayata geçirilmesinde en kritik faktör eğitimdir. Japonya, Güney Kore, Singapur ve İsviçre gibi yüksek ekonomik kompleksiteye sahip ülkeler, eğitim sistemlerine yaptıkları uzun vadeli yatırımlarla bu başarıyı elde etmişlerdir."
Raporda Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında öğrenci başına en düşük harcama yapan ikinci ülke olduğu, OECD ortalamasında öğrenci başına yıllık harcamanın 14 bin 209 dolar civarındayken, Türkiye'de bu rakamın 5 bin 425 dolar düzeyinde olduğu belirtildi.
OECD ülkelerinde temel eğitimin yüzde 93,3'ünün kamu kaynaklarıyla finanse edildiği, Türkiye’de bu oranın yüzde 76,6 civarında olduğuna dikkat çekilen raporda, eğitim bütçesinin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) oranının yüzde 3,94, merkezi yönetim bütçesine oranının ise yüzde 14,61 olarak gerçekleştiği kaydedildi.
Raporda, Milli Eğitim Bakanlığının bütçesinin yüzde 81,1'inin personel ve SGK giderlerine ayrıldığı, zorunlu harcamalar dışındaki eğitim-öğretim faaliyetleri için ayrılabilecek kaynakların çok sınırlı olduğu ve bütçenin yalnızca yüzde 19'unu oluşturduğu vurgulanarak, bütçede önceki yıla kıyasla en yüksek artışa sahip gider kaleminin de yüzde 165,64 ile personel giderleri olduğu ifade edildi.
- "Kapsamlı ulusal değerlendirmelere ihtiyaç var"
Türkiye'de temel eğitim ve ortaöğretimde hane halkının üstlendiği eğitim maliyetinin OECD ortalamasından yüksek olduğuna işaret edilen raporda, Türkiye'de ortaöğretim harcamalarının yüzde 18,3'ünün hane halkınca karşılandığı, OECD ortalamasının ise bunun yüzde 7,1 düzeyinde olduğuna dikkat çekildi.
PISA 2022 ve TIMSS 2023 sonuçlarının Türkiye'nin özellikle fen alanında ivme kazandığını gösterdiği vurgulanan raporda, "Ancak ilerlemenin sürdürülebilirliği için daha kapsamlı ulusal değerlendirmelere ihtiyaç var. PISA 2022 verilerine göre 6-15 yaş grubundaki öğrenci başına yapılan toplam harcamanın 100 bin dolara kadar artmasının ülkenin ortalama matematik performansını olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Türkiye bu eşiğin belirgin biçimde altında olmasına karşın 70 bin doların altında yapan ülkeler arasında en yüksek PISA performansına sahip ülke." ifadeleri kullanıldı.
- "Uluslararası öğrencilerin yüzde 58,6'sı 8 ülkeden"
Türkiye'de uluslararası öğrencilerin yüzde 58,6'sının yalnızca 8 ülkeden geldiğine dikkat çekilen raporda, bu yoğunlaşmanın diğer coğrafyalardan öğrenci çekme potansiyelinin tam anlamıyla değerlendirilemediğinin gösterildiği tespitinde bulunuldu.
Türkiye'nin insan niteliğine yönelik doğru politikalar ve stratejik yatırımlarla potansiyelini gerçekleştirebileceği vurgulanan raporda, şunlar kaydedildi:
"Eğitim finansmanında sürdürülebilir modeller oluşturmak, fırsat eşitliğini güçlendirmek, politikaların odağına 'nicelik' yerine 'nitelik' kavramını koymak, bilim eğitimini stratejik öncelik haline getirmek, eğitim ile işgücü piyasası arasındaki uyumu artırmak, bütüncül, uzun vadeli ve veri temelli eğitim politikaları geliştirmek bu yolda atılacak kritik adımlardır."
Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.