Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Birçok kişi marka zannediyor aslında gerçek çok farklı! İşte saatlerin üzerinde yazan 'Quartz'ın anlamı!
        1

        Saat takmak günümüzde yaşam tarzının göstergelerinden olarak kabul ediliyor. Hemen herkesin taktığı saatlerde markaların altında yazan "Quartz" hakkında ise çoğu saat kullanıcıları yanılıyor. Anlamının marka zannedildiği "Quarzt" aslında çok daha farklı ve saat markası ile alakası olmayan bir anlam ifade ediyor. İşte detaylar...

        2

        QUARTZ NE DEMEK?

        Quartz Türkçe olarak "kuvars" anlamına gelmektedir. İlk kuvars saat ise 1927 yılında Warren Marrison ve J.W Horton tarafından icat edilmiştir.

        3

        ZAMANI DAHA DOĞRU ÖLÇER!

        Kimyasal ismi silikon diyoksit (SiO2) olan kuvars, dünyada pek çok kaya ve kum çeşidinde bulunan bir bileşiktir. Bu kristal osilatör çok hassas frekanslı bir sinyal oluşturur ve böylece kuvars yani Quartz saatler, zamanı mekanik saatlerden en az bir derece daha doğru ölçer.

        4

        SANİYE ARALARI UZUN

        Kuvars içerisinde bulunan kristaller, elektrik enerjisi ile karşı karşıya kaldığı zaman açığa çıkan titreşim ile kinetik enerjiye sonra da elektrik enerjisine dönüşür. Bu enerji sayesinde önceden sayma süresi hesaplanmış çip elektrik enerjisini düzenleyip adım motoruna gönderir ve dönme hareketi sağlanır. Mekanik ve otomatik saatlerin ibreleri akıcıdır, hatta yaptıkları harekete süpürme hareketi denir. Kuvars saatlerin ibreleri ise tik-tak şeklinde hareket eder. Kuvars saatler 7 yıl içerisinde özelliğini yitirir ve artık geri kalmaya ya da durmaya başlar.

        5

        QUARTZ SAATİN İÇERİSİNDE BULUNAN PARÇALAR

        Quarzt saatin içerisinde bulunanlar şu şekildedir;

        Pil

        Elektrik adımlı motor

        Mikroçip

        Diğer tüm parçaları ve mikroçipi bağlayan devre

        Kuvars kristal osilatörü

        Saat ayarlama vidası

        Saniye, dakika ve saat dişlileri

        Orta şaft

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ