Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İngilizce nasıl dünya dili olarak kabul edildi ve evrensel oldu?
        1

        TARİHTE YAŞANAN OLAYLAR

        Dil ve küreselleşme kavramları birbirlerini destekleyen kavramlardır. Bir dilin yayılabilmesi için kitle iletişim araçlarına ihtiyaç vardır. Kitle iletişim araçlarının anlaşılıp yayılabilmesi için de küresel bir dile ihtiyaç vardır. İngilizcenin evrensel gelişimine bakıldığında tarihte yaşanan olaylar diğer toplumlarda kullanılmasına etki etmiştir.

        2

        DÜNYA DİLİ OLACAĞI ÖN GÖRÜLDÜ

        1780 yılında ABD 2. Başkanı John Adams, Amerikan kongresi ve Amerikan Bilim Akademisi’nin kurulması için bir rapor yazıyor ve İngilizceye değiniyor “İngilizcenin kaderi, gelecek ve onu izleyen yüzyıllarda, Latincenin ya da Fransızcanın geçen yüzyıllardan, bu yüzyılda olduğundan daha yaygın bir dünya dili haline gelmektir” der.

        3

        Yani ABD 2. Başkanı John Adams aslında İngilizcenin yazgısını önceden tahmin etmiştir. Örnek olarak Büyük Britanya’nın gücünü kaybedip yerini ABD’ye bırakması ve yaşanan Sanayi Devrimi gibi olaylar İngilizcenin yaygınlaşmasına etki etmiştir.

        4

        Birleşmiş Milletler, NATO ve Avrupa Birliği gibi dünyanın önemli kurumlarının resmi dili olmasının yanı sıra akademik ve iş hayatında en çok kullanılan dildir.

        5

        SAVAŞLARIN ETKİSİ GÖRÜLÜR

        İngiliz İmparatorluğu’nun 20. yüzyıl boyunca Amerika Birleşik Devletleri’nin ve özellikle II. Dünya Savaşı’ndan sonraki yıllarda, büyük siyasi bir güç haline gelmesiyle İngilizce sömürge ile giderek yaygınlaştı.

        6

        MEDYA DİLE YÖN VERMİŞTİR

        Tarihle beraber medya da dile yön verdi. Hollywood filmleri ve gazetecilik çalışmaları nüfusa hitap etmesi için en çok konuşulan dile göre yayınlanmaya başladı.