Periyot Numarası Nedir? Periyot Numarası Nerede Yazar, Nasıl Öğrenilir?
Periodik tablo herkesin sıklıkla duyduğu ve okul yıllarından kaldığı kadarıyla anımsadığı bir bilgidir. Ancak kimya alanına ilgi duyanlar için periyodik tablo, en temel konuların başında gelir. Periyot numarası ise periyodik tabloda yer alan elementin yatay sırasını gösteren numaradır. Çeşitli nedenlerden dolayı periyot numarası hakkında bilgi edinmek isteyenler, periyot numarası nedir, periyot numarası nasıl öğrenilir, periyot numarası nerede yazar ve periyot numarası ne işe yarar gibi sorulara yanıt arıyor. Bizde bu yazımızda periyot numarası ile ilgili tüm detaylara yer vermeye çalıştık.

Periyot Numarası Nedir?
Periyodik tablo kimyanın temel yapı taşlarından biri olup yatay satırlar şeklinde düzenlenmiştir. Periyot numarası nedir sorusuna cevap arıyorsanız eğer bu konuyu daha iyi anlamanız için bir örnek verelim. Periyodik tablonun bir apartmana benzediğini düşünün. Apartman çeşitli katlardan oluşur ve tablonun satırları da bu katlara benzer. Her katta yaşayan bazı elementler olduğunu varsayalım. Katların belirli numaraları vardır ve periyot numaraları da bu kat numaraları gibidir. Periyodik tabloda tüm elementler atom numaralarına göre sıralanır. Bu sıra belirli bir düzen içinde yer alır ve soldan sağa doğru uzanan yatay satırlar içindedir. Aslında periyot numaraları elementin atom yapısıyla ilişkilidir. Kısaca söylemek gerekirse periyot numarası, bir elementin atomundaki elektron katmanı sayısını gösterir.
Periyot Numarası Nerede Yazar?
Periyot numarası nerede yazar sorusunun cevabı aslında oldukça kolay… Bir önceki konu başlığında da açıkladığımız gibi periyot numaraları belirli bir düzene göre yatay satırlı periyot tablosunda yer alır. Soldan sağa doğru ilerleyen ve yatay satırlardan oluşan bu tablodaki yatay satır sayısı 7’dir. Bu 7 yatay sıraya periyot denir. Yatay satırlar bir periyotu temsil eder. Ayrıca periyot tablosunda yatay satırların üzerinde 18 dikey sütun bulunur. Periyodik tablonun genel yapısı bu şekildedir. Periyot numarası nerede yazar dediğimizde ise periyot numarası, tablonun sol bölümündeki yatay sayılardır.
Periyot Numarası Nasıl Öğrenilir?
Periyot numarasıyla ilgili merak edilenler sadece periyot numarası nedir ve periyot numarası nerede yazar gibi sorularla sınırlı kalmıyor. Gerek öğrenciler gerekse kimya alanına ilgi duyan bireyler, periyot numarası nasıl öğrenilir konusunda da bilgi sahibi olmak istiyorlar. Aslında periyot numarası nasıl öğrenilir sorusunun yanıtı oldukça basit… Periyot numarası öğrenmek istiyorsanız yapmanız gereken tek şey periyodik tabloya bakmak olacaktır. Ancak bu bilgiyi yorumlayacak hale gelebilmek için periyodik tablo kullanımını bilmeniz gerekir. Az önce bahsettiğimiz gibi periyodik tablonun yatay - dikey satırlardan oluşan şekilsel özelliklerini ve hangi mantığa göre dizilim yapıldığını bilmenizde fayda var. Periyot numarası bulmak kolay ama numaranın bilimsel nedenini anlamak zor olandır. Bunun için kimya alanındaki çeşitli kaynaklardan destek almanızı öneririz.
Periyot Numarası Ne İşe Yarar?
Periyot tablosundan ve bu tabloda yer alan periyot numarasının ne olduğu, nasıl bulunduğu gibi bilgilerden bahsettik. Peki bu bilgiler ne işimize yarayacak? Bu soru aslında bir diğer deyişle periyot numarası ne işe yarar sorusuna da çıkıyor. Periyot numarası bize bir elementin yapısı hakkında bilgi verir. Periyot numarası ne işe yarar sorusunun tek bir cevabı yoktur. Evrende fizik, kimya, matematik gibi tüm bilimlerin iç içe birbiri ile bağlantılı olduğunu düşündüğümüzde periyot numarasının da birçok işlevi olduğu sonucunu çıkarabiliriz. Periyot numarası bilmek, elementin dizilimi, yeri, benzediği diğer elementler, kullandığı enerji seviyeleri, reaktivesi ve bağ yapma eğilimi gibi pek çok konuda bize bilgi verir. Dolayısıyla bu bilgileri doğru yorumlamak kimya dünyasıyla ilgili diğer kapıları açmanıza yardımcı olacaktır.