Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Toprak'ın kızından rapora itiraz dilekçesi | Son dakika haberleri

        Tülay ACAR/AHT-ÖZEL

        Kendisinden 54 yaş küçük eşi Nazlıcan Tağızade ile yaptığı evlilik nedeniyle kızlarının vesayet altına alınmasını istediği Halis Toprak hakkında Adli Tıp Kurumu, nikah tarihinde 'demans (bunama) başlangıcı' olduğunu ancak akli dengesinin yerinde olduğunu bildirdi. Toprak'ın kızı Aysel Duruk raporun çelişkilerle dolu olması nedeniyle bir üst korul olan Adli Tıp Kurumu Ceza Genel Kurulu'na gönderilmesi için avukatı aracılığıyla mahkemeye yeni bir dilekçe verdi. Dilekçe, cevap hakkını kullanması için karşı tarafa tebliğ edildi. Müvekkili adına açıklama yapan avukatı, “Testler sonrası çocuğunun adını, sayısının, adresini bilemeyen birine demans başlangıcı deyip ardından hukuki ehliyeti var denilemez. Yargıtay kararları da gösteriyor ki, demans hukuki ehliyetinin kısıtlanması için yeterli bir nedendir. Kızı Aysel Duruk bana şunu soruyor. “Son rapordan da anlaşılıdığı gibi gibi evinin adresini çocuklarının sayısını bile hatırlayamıyor. Kaygılıyım. Babam yurtıdışına gittiği zaman kendi başına sokağa çıkması durumunda yolunu bulamazsa kaybolursa bana bunun hesabını kim verecek. Babamı nasıl koruyacağım” diyor”.

        “Vesayet davasında rapor talebi”

        İşadamı Halis Toprak ile kendisinden 54 yaş küçük Nazlıcan Tağizade 18 Temmuz 2009 tarihinde Kuşadası'nda dünya evine girdi. Kıyılan nikâhın ardından ünlü işadamının kızları babaları hakkında hem 'vesayet' davası hem de 'evliliğin iptali' davalarını açtı. Babalarının holdingi yönetemeyecek muhakeme gücünden yoksun olduğunu öne sürünce mahkeme işadamıın Adli Tıp Kurumu'na sevk etti.

        "Hukuki ehliyeti vardır" raporu

        AdliTıp Kurumu 4. ihtisas Dairesi tarafından hazırlanan 9 sayfalık raporda, 75 yaşındaki Toprak ile ilgili olarak "Herhangi bir akıl sağlığı, zeka geriliği veya 'demans' denilen bunama halinin saptanmadığını, kendi hür ve iradesi doğrultusunda serbest olarak eylem ve işlemlere girişebileceğini, halen ve evlenme tarihinde fiili ehliyetine haiz olduğu" ifadeleri yer almıştı.

        Mahkemeye yeni bir dilekçe

        Duruşma sırasında rapora itiraze eden Toprak'ın kızı Aysel Duruk sürecin peşini bırakmadı. Avukatı Hüseyin Cimşit aracılığıyla mahkemeye yeni bir dilekçe verdi. Bu raporun bir üst kurul olan Adli Tıp Genel Kurulu'na gönderilmesini talep etti. Dilekçe davalı tarafa tebliğ edildi. Taraflara tanınan 15 günlük cevap verme süresi dolduktan sonra dosya Adli Tıp Genel Kurulu'na gidecek. Ve yaklaşık 4.5 yıldır devam eden davanın tamamlanması için geriye sayım başlayacak

        “Raporun Genel Kurul'a gönderilmeli”

        Avukatı Cimşit dilekçede, “Çocuğunun adını, oturduğu evin yerini, bulunduğu semti, saati, cumhurbaşkanının adını ve yukarıdaki soruları bilemeyen davalı için, hem “demans başlangıcı” gibi tıpta görülmeyen bir yorumda bulunmak hem de “sağlamdır” demek, çelişkilerin hekes tarafından anlaşılabileceği sonucunu doğurmaktadır. Bu çelişkilerin ATK Genel Kurulu tarafından yeniden incelenmesinin bilimsel ve hukuksal açıklanması kaçınılmazdır”

        “Çocuklarının sayısını ve adresini hatırlamayamadı” itiraz konusu oldu

        Şöyle ki; ATK İhtisas Kurulu’nun hazıladığı rapor içeriği çelişkiler ile doludur. Bu çelişkilerin bir kısmı şu şekildedir; Adli Tıp Kurumu'nda davalı Halis Toprak'a sorulan soru ve alınan cevaplar şöyledir:

        Soru: Kaç çocuğun var?

        Cevap: 2 tanesi Özlem Toprak-(düşündü, bulamadı), bitimindeTurgut dedi- Tam 40 dakika sonra.(Bu cevap yanlış Özlem hanımdan 1çocuğu var)

        Soru: Nerede oturuyorsunuz?

        Cevap:Şu an 4.Levent'te, yüksek bina var, Sa..Sa..Oraya yenigeldik de dedi, bildiğini ancak unuttuğunu söyledi.

        Soru: Şu atasözleri ne demektir?

        Cevap:Ağaç yaşken eğilir:sert olmayacaksın, yumuşakolacaksın.

        Ateş olmayan yerden duman çıkar: çok sertolmazsan ortalık o kadar kararmaz

        “Ayrıntılı test istiyoruz”

        Avukat Çimşit, testler sonrası çocuğunun adını, sayısının, adresini bilemeyen birine demans başlangıcı deyip ardından hukuki ehliyeti var denilemez. Yargıtay kararları da gösteriyor ki, demans hukuki ehliyetinin kısıtlanması için yeterli bir nedendir.bir talepte de bulundu. Demans hastasının sadece yazılı sözlü testler ile değil, beyin haritalamasıyla, bazı kan testleriyle, MR ve benzer tetkiklerle muayene edilmesi bilimsel bir zorunluktur. Bu tetkikler yapılmamıştır. Yapılmasını isteyeceğiz”

        “Babasının masumiyetini kanıtlamak”

        Müvekilli Aysel Duruk adına açıklama yapan avukat Cimşit:

        “Müvekkilim babasının masum olduğuna inanıyor. Evliliğinin iptalini açma nedeni, akıl sağlığının yerinde olduğunu kanıtlamak değil, babasının masumiyetini kanıtlamak. Yaşanan süreçten sonra babası hakkında çıkan haberler nedeniyle çok üzülen ailesine iade-i itibar yapmak. Babasını çok seviyor. Onu korumak istiyor. Aysel hanım çok kaygılı. Bana şunu soruyor: Babam kendi başına sokağa çıkması durumunda yolunu bulamazsa kaybolursa bana bunun hesabını kim verecek. Babam yurtdışına çıkıyor. Şu an İstanbul'daki adresini bile tarif edemiyor. Orada kaybolursa fiziksel olarak zarar görürse ve yaşananları hatırlamazsa ne olacak. Tek amacı bir evlat olarak çok sevdiğini babasını korumak istiyor. diye soruyor. Kaldı ki, yapılan testlerde de görüldüğü üzere söyledikerini unutması, evinin yolunu bulamaması durumunda “hukuki ehliyeti vardır' demenin vicdani ve hukuku sorumluğunu unutmamak gerekir.

        Demans Nedir?

        Nörolog Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ:

        Demans nedir? Genellikle 50 yaşının üzerinde ortaya çıkan ve çoğu kez yavaş ilerleyici olan, beynin bilgi,davranış ve gündelik yaşamı sürdürme konularında gösterdiği yetersizliktir. Kişinin entelektüel ve sosyal yeteneklerinin, günlük fonksiyonlarını etkileyecek şekilde ilerleyici bir kaybıdır. Hastalık doğası gereği ilerleyici özelliktedir. Bazı nedenlere bağlı olarak gelişen demansların tedavisi olabilir.Bunlar arasında hipotiroidi,hidrosefali,depresyon,vitamin eksiklikleri yer alır.Diğer demanslarda kesin tedavi olmayıp,amaç ilerlemenin yavaşlatılmasıdır.Demans belirtileri nelerdir? Başta unutkanlık olmak üzere,dil,beceri,yönelim konularında yaşanan yetersizlikler;kişilik ve davranış değişimleri, bağımsızlığı yitirme.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ