Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İstanbul'un en romantik durağı: Ayrılık Çeşmesi adını nereden alıyor?
        1

        Ayrılık Çeşmesi, İstanbul’un Kadıköy semtinde yer alan ve adıyla insanın içini hüzünle dolduran özel bir tarihi yapıdır. Marmaray ve metro duraklarının yanında yer alması sebebiyle çoğu İstanbullunun güzergahında bulunan bu çeşmenin tarihi 17. yüzyılın başlarına kadar uzanıyor.

        2

        Kayıtlara göre, Kızlarağası Gazanfer Ağa tarafından bir namazgâhla birlikte yaptırılan bu eser, çeşitli tarihlerde tamir edilerek günümüze kadar ulaşmıştır

        3

        OSMANLI’DAN BİZANS’A: BİR VEDA NOKTASI

        Ayrılık Çeşmesi sadece Osmanlı askerlerinin sefere çıkarken toplanma noktalarından biri olmamış, aynı zamanda Bizans döneminde de savaşçıların ayrıldığı bir mekan olmuştur.

        4

        Osmanlı padişahlarının önce Bağdat Caddesi’ni oluşturan Bağdat Yolu’ndan sefere çıkmak üzere toplandıkları yer olarak bilinen bu çeşme, sadece askerlerin değil hacı adaylarının da Mekke yolculuğuna çıkış noktalarından biri olmuştur.

        5

        MİMARİSİ VE SANAT DEĞERİ

        Ayrılık Çeşmesi, mimarisiyle de dikkat çeker. Küfeki taşından yapılan çeşmenin taştan yontulmuş saçağı ve tomurcuk detayları, o dönemin sanat anlayışını gözler önüne serer. Kemer yapısı ve işçiliğiyle benzerleri arasında özel bir yere sahip olan bu çeşme, geçmişten bugünü gösteren bir sanat eseri niteliği taşır.

        6

        DÖNEMSEL TAMİRLER VE DEĞİŞİMLER

        1741 yılında Kızlarağası Ahmet Ağa tarafından, 1921-1922 yıllarında ise Sultan V. Mehmed’in torunu Dürriye Sultan’ın isteğiyle tamir edilen çeşme, zaman zaman yenilenmiştir. Bu onarımlar, çeşmenin tarihi dokusunu koruyarak günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ