Çukur Çanak Mantarı Yenir Mi, Sağlığa Zararı Var Mı?
Seveni olduğu kadar sevmeyeni de bulunan mantar düşük kalorili olmasının yanı sıra vitamin, mineral ve antioksidanlar bakımından da zengin besin değerlerine sahip olan bir besindir. Ancak bazı mantarlar zehirli olabilir veya yenilmesi için uygun değildir. Bu noktada pek çok kişi çukur çanak mantarının yenilebilir olup olmadığını merak eder. Peki çukur çanak mantarı yenir mi, sağlığa zararı var mı? Konu ile ilgili tüm detaylar için yazının devamını okuyabilirsiniz…

Lezzeti ile pek çok kişinin beğendiği bir besin olan mantar özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında sıklıkla görülmeye başlanır. Nem ve ısıyı seven mantarları ağaç diplerinde bulmak mümkündür. Ancak mantarları sofranıza eklemeden önce zehirli olup olmadığını bilmeniz son derece önemlidir. Peki çukur çanak mantarı yemek zararlı mı? Konu ile ilgili tüm merak ettiklerinizi aşağıda bulabilirsiniz…
ÇUKUR ÇANAK MANTARI YENİR Mİ?
Mantarlar genel olarak yenilebilir, yenilemeyen ve zehirli olarak üç ayrı gruba ayrılırlar. Bu nedenle mantarlar hakkında pek bilgi sahibi olmayan kişilerin bilmedikleri bir mantar türünü yemesi sağlığının olumsuz yönde etkilenmesine ve üzücü sonuçlara neden olabilir. Bu noktada bireyin bilmediği bir mantar türünü tüketmemesi önerilir. Peki çukur çanak mantarı yenir mi? Çukur çanak mantarı (Sarcosphaera Coronaria) tüketilmesi uygun olmayan bir mantar türüdür. Bu mantar türünün çiğ ve az pişmiş halde tüketilmesi ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bu mantar türünün tüketilmesi halinde kişiye acil müdahelede bulunulması gerekebilir.
ÇUKUR ÇANAK MANTARI YEMEK ZARARLI MI?
Pek çok kişi tarafından sevilen bir gıda olan mantar kimi durumda insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Peki çukur çanak mantarı yemek zararlı mı? Çukur çanak mantarı yenmesi uygun olmayan ve insan sağlığını olumsuz etkileyen hatta ölümcül sonuçlara neden olabilen bir mantar türüdür. Bu nedenle bu mantarın tüketiminden kaçınmak önemlidir. Topraktaki arseniği bünyesinde topladığı bilinen çukur çanak mantarının tüketilmemesi gerekir.
Çiğ ve az pişirildiğinde ise ölümcül sonuçlara neden olabileceği bilinen bu mantar türünde bulunan Gyromitrin (asetaldehit N-metil N-formilhidrazon), gastrointestinal sistemi doğrudan tahriş eder. Bunun yanı sıra kırmızı kan hücrelerinde oksidatif hasara, karaciğer ve böbrek hasarına da neden olabilir. Eğer kişi Gyromitrine maruz kalırsa ilk 6 ila 12 saat içinde kusma ve sulu ishal gözlenir. Her ne kadar ısı ve kurutma ile Gyromitrin azalsa da tamamen yok edilemeyeceği bilinir. Gastrointestinal etkiler ise 2 ila 3 gün sürebilir. Kişide ilk 2 gün titreme, zayıflık ve ataksi de gelişebilir. Bunun yanı sıra nadiren de olsa ciddi durumlarda maruziyetten sonraki birkaç günde sarılık, hemoliz, metemoglobinemi, nöbet ve hepatik koma dahil olmak üzere koma gelişebilir.
Ülkemizde yetişen ve zehirli olmayan yaklaşık 300 tür mantar bulunur. Bu mantar türlerinin herhangi bir zararı olmadığı gibi insan sağlığına faydaları da bulunabilir. Ülkemizde yetişen bu mantar türlerinden bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
• Kanlıca Mantarı
• Kültür Mantarı
• Yumurta Mantarı
• İstiridye Mantarı
• Kuzu Göbeği
• Ayı Mantarı
• Trüf Mantarı
• Keme Mantarı
• Tirmit Mantarı
• İmparator Mantarı
• Sığır Dili Mantarı
Zengin besin değerlerine sahip olması nedeniyle lezzetli ve sağlıklı bir gıda olarak değerlendirilen mantar, protein açısından zengin ancak yağ ve kalori oranı düşük olan bir besin kaynağıdır. B grubu vitaminleri ve protein açısından önemli bir kaynak olan bu besin önemli miktarda antioksidan, mineral, eser element ve lif içerir. Bunların yanı sıra mantar zengin bir potasyum kaynağıdır.