Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Bilgi Yaşam Midye yenir mi, sağlığa zararı var mı? Midye yemek günah mı?

        Midye, iki kabuklu deniz hayvanlarının arasındaki; genellikle denizler ve tatlı sularda bulunan bir deniz canlısıdır. Mytilidae familyasına ait olan ve etli bir dokusu bulunan midyeler, genellikle okyanus ve deniz diplerinde yaşarlar. Çoğunlukla besin olarak tüketilen midye, haşlanarak ya da kızartılarak yemeklerde kullanılır. Protein, omega-3 ve mineral gibi besin değerleri açısından yüksek olan midye, sağlık açısından dikkatli olarak tüketilmesi gereken bir deniz ürünü olarak görülür. Taze olması ve hijyenik kurallar altında tüketilmesi sağlık açısından zararlı olmayabilir. İslam dini açısından ise genelde helal olarak kabuk edilen midye, bazı din yorumcuları tarafından ise sakıncalı görülür. İşte Midye yemek zararlı mı, günah mı? sorusunun yanıtı hakkında merak edilenler…

        MİDYE YENİR Mİ?

        Deniz mahsulleri günümüzde yaygın olarak tüketiliyor. Midye ise en çok tüketilen deniz ürünleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Midye tüketiminin sağlık açısından etkileri ve dini boyutu pek çok kişi tarafından araştırılıyor.

        Dünya genelinde yaygın olarak tüketilen midye yenir. Özellikle demir ve çinko gibi mineraller, vitaminler, Omega-3 yağ asitleri, protein açısından oldukça besleyici olan midye genelde kızartılarak, buharda pişirilerek ya da haşlanarak tüketilir. Ayrıca, midye ile yapılan midye dolması gibi geleneksel yemekler de bulunur. Fakat, midye yerken alınması gereken önlemler bulunur çünkü kirli sularda yetişen midyelerde bakteri ve enfeksiyon riski bulunabilir. Bu nedenden ötürü tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır.

        SAĞLIK AÇISINDAN MİDYE YEMEK ZARARLARI MI?

        Denizlerde doğal olarak bulunan, bivalvia ve kabuklu türüne ait bir deniz canlısı olan midye yaygın olarak tüketilir fakat sağlık açısından önemli riskleri de barındırır. Filtreleyici organizma özelliği ile dikkat çeken midye, suyun bünyesinde bulunan mikroorganizmaları ve sudaki kirleri vücudunda biriktirir. Virüsler, toksinler ve zararı bakterilerin bulunma ihtimalinin yüksek olduğu midyenin tüketimine dikkat edilmelidir. Midye yenilmeden önce çok dikkatli olunmalı ve hijyen kuralları ön plana alınmalıdır.

        Yanlış şartlar altında saklanılan midyenin insan vücudunda gıda zehirlenmelerine neden olabileceği çeşitli sağlık otoritelerince ifade edilir. Taze olmayanı hijyen kurallarına riayet edilmeyen ve uygun pişirme yönteminde pişirilmeyen midye, önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Deniz suyu kirli bölgelerde yetişen midye, denizdeki toksik maddeler ve ağır metallerin birikmesine neden olarak sağlık problemlerine sebebiyet verebilir. Midye alerjik hassasiyeti bulunan kişilerde ise alerjik reaksiyona da neden olabilir.

        Öte yandan midyenin tüketildiği ortamın hijyen kurallarına uygun olması bir diğer dikkat edilmesi gereken konudur. Özellikle sokak satıcılarında, sahil kenarlarında ve açık hava yemeklerinde satılan midyeler, sağlık açısında daha yüksek risk taşıyabilir. Bu sebepten ötürü, midye alırken ve yerken tazelik ve temizlik konularına olabildiğince çok dikkat edilmelidir. Eğer midye güvenilir ve temiz bir kaynaktan alınmadıysa ve doğru şartlarda saklanmadıysa kusma, mide bulantısı ve ishal gibi sağlık sorunlarını meydana getirebilir.

        DİYANET İLE MİDYE YEMEK GÜNAH MI?

        Sağlık açısından çeşitli tartışmaların göbeğinde yer alan midye tüketiminin dini yönü de oldukça araştırılır. Hayvanların yenmesine ilişkin belirli sınırlamalar ve kuralların bulunduğu İslam dininde, sadece helal olarak görülen hayvanların etlerinin yenmesi uygun görülür.

        İslami otoriteler ve Diyanet işleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre deniz ürünlerinin tüketimi helal olarak kabul edilir. İslam dinine göre, denizden çıkarılan hayvanlar kural gereği helal olarak kabul edilse de bu durum midyenin tamamen helal olduğu anlamını taşımıyor. Çünkü filtreleyici hayvanlar kategorisinde yer alan midyeler, zehirli maddeleri vücutlarında biriktirebildikleri için bazı din yorumcuları tarafından sağlıksız ve günah olarak nitelendirilir. Fakat bu görüş tüm dini yorumcular tarafından kabul görmez. Bazı aliler midyenin taze ve temiz olması koşuluyla tüketilmesinde bir sakıncanın bulunmadığını ifade eder.

        Helal yiyeceklerin sağlık açısından zarar vermeyen ve temiz gıdalar olmasına dikkat eden Diyanet İşleri Başkanlığı, doğru şartlarda tutulup pişirilen midyenin tüketiminin sağlık açısından bir sakınca doğurmadığı ve günah olmadığı görüşünü kabul eder.

        MİDYENİN FAYDALARI

        • Yüksek kaliteli protein içeriği ile kas yapısını destekler.
        • Kalp sağlığını destekleyerek iltihapları azaltan ve Omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir.
        • Demir minerali açısından zengin olan midye; anemi, halk arasındaki adı ile kansızlık riskini azaltmaya yardımcı olur.
        • B12 Vitamini ile sinir sitemi sağlını destekler.
        • Yüksek besin değeri bulunan diye aynı zamanda düşük kalori özelliği ile kilo kontrolüne yardımcı olur.
        • Selenyum,, mineraller ve çinko işe bağışıklık sistemini destekler ve güçlendirir.
        • Magnezyum ile sindirim sağlığını güçlendirici etkisi vardır.
        • Bünyesindeki çinko işe cilt sağlığını iyileştirir ve yaşlanmayı geciktirmeye katkı sağlar.
        • İçerisindeki Omega-3 yağ asitleri ile beyin fonksiyonları iyileştirirken hafızayı da güçlendirir.

        MİDYENİN SAĞLIĞA ZARARLARI

        Çevrelerindeki suyu süzerek beslenen ve suyun içerisindeki bakterileri vücutlarında biriktiren midye tüketimi bazı durumlarda sağlığa zarar verebilir. İşte midyenin sağlığa zararlı olabildiği hususlar;

        • Gıda Zehirlenmesi Riski
        • Hepatit ve Diğer Viral Enfeksiyonlar
        • Ağır Metal Birikimi
        • Alerjik Reaksiyonlar
        • Tuz Yüksekliği ve Kardiyovasküler Sorunlar
        • Kirli Su Kaynaklarından Alınan Midyeler
        • Midyelerin Yanlış Saklanması ve Pişirilmesi
        • Zehirli Yosun Çiçeklenmesi (PSP)
        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Rıza Gereniz
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ