Gümrük tarifeleri ABD ile Çin’i karşı karşıya getirdi. Yükselen küresel tansiyon finansal piyasaları vurdu. Dolar hızla değer kaybediyor. ABD faizleri düşerken şimdi yükseliyor. Dünya borsalarındaki toplam kayıp 20 trilyon dolara vardı. Korku tavan yaptı. Fırtınalı havalarda güvenli sığınak talebi her zamankinden fazla. Bu sığınağın adresi de tarihsel olarak altın.
➔ Bütün bu nedenlerle altın son dönemde yükselen, hatta oynaklığı çok artmasına karşılık yine de yatırımcısına kazandıran bir enstrüman.
➔ Öyle ki 4 iş gününde altın fiyatı 3.149 dolardan 2.956.6 dolara düştü ve yüzde 6.5 geriledi. Ardından gelen 4 iş gününde de 3.227 dolara çıkarak yüzde 9.1 yükseldi.
➔ Bu oynaklığa karşılık 2-11 Nisan tarihlerini kapsayan ve küresel piyasalarda depremin yaşandığı son 9 iş gününde ise altının artışı yüzde 3.8’i buldu. Bugünkü 3.227 dolarlık altın fiyatı tüm zamanların rekoru.
2025’TE % 23 ARTTI, GRAM ALTIN YILLIK %63 YÜKSELDİ
➔ Altını son günlerde sıçratan temel faktör ABD’nin gümrük tarifelerini beklenenin çok üstünde, 100 yılda bir görülecek düzeylere çıkarması.
➔ Ardından da Çin’in buna karşılık vermesi ve artırımda ikinci turun da geçilmesi.
➔ Tansiyon giderek yükseliyor. Gerginlik artıyor. Altın dünyadaki kötü gelişmelerin iyi bir göstergesi olarak barometre görevi yapıyor. Ne kadar tansiyon yükselmesi o kadar yükselen altın fiyatlarını görüyoruz.
➔ 2025 yılına 2.623. dolarla başlayan altın fiyatları üç ayı biraz aşkın bir zamanda 3.227 dolara çıktı ve yüzde 22.7 prim yaptı. Altının geçen yılki primi de yüzde 27 olmuştu.
➔ Hatta son bir yıllık dönemi alırsak altın 2.333 dolardan 3.227 dolara çıktı ve yüzde 38 yükseldi. Bir yılda altından dolar bazında yüzde 38 getiri gayet yüksek.
➔ Yurtiçinde gram altına gelince fiyatı bugün 4 bin doların eşiğine geldi. 3951.40 TL’ye çıkan altın yılbaşına göre yüzde 32.4 ve son bir yılda yüzde 63 prim yaptı.
DOLAR VE FAİZ DÜŞÜŞÜ, TARİFE ARTIŞI
➔ Altını son dönemde gümrük vergilerinin yükseltilmesi yanında ters korelasyon içindeki doların hızla değer kaybı da destekledi.
➔ Nitekim Dolar Endeksi 2 Nisan’da 103.491 iken bugün 99.460’a kadar geriledi. Buradaki 9 günlük düşüş yüzde 3.9’a vardı.
➔ ABD’nin ikinci Dünya Savaşı sonrası kurduğu ekonomik düzeni bizzat kendisinin yıkması, değerli dolar istememesi, yüksek borçluluğundan dolayı faizleri düşük tutmayı önemli bir hedef haline getirmesi alternatif para olarak altının önünü açtı.
➔ Altın fiyatları en çok jeopolitik gelişmelerden, ABD tahvil faizleri ile dolardan etkileniyor. Ne kadar jeopolitik risk artışı o kadar altın fiyatı yükselişini beraberinde getiriyor.
TRUMP VE ABD İYİ BİR DESTEK VERİYOR
➔ Yeni yılla birlikte ABD Başkanı Donald Trump yaptıklarıyla icraatlarıyla tarzıyla öngörülebilirliği azaltmada büyük başarı gösterdi.
➔ Belirsizlik ve riskleri artırdığı ölçüde de Trump istemeyerek de olsa altının en büyük destekçisi durumuna geldi.
➔ Bunun yanında faizleri düşürme ve değersiz dolar istemesi de altına destek oluyor. Ne kadar ABD Hazine tahvil faizi düşüşü veya dolar düşüşü altın tersine yükseliyor. Ya da dolar ve faiz yükselince altın düşüyor.
➔ ABD’nin tahvillerini çok uzun vadeli tahvillerle değiştireceği, 50 ve 100 yıllık tahviller çıkartacağı, bunların faiz getirisinin de son derece düşük olacağı bir senaryo da biliniyor.
➔ Stokun milli geliri aşmasıyla ABD’nin borçlarını nasıl sürdüreceği gibi konuların da tartışmaya açılması, en güvenilir finansal araç olan ve krizli ortamların sığınağı ABD tahvillerine de güven sarsılmış olabilir.
➔ Küresel ekonomik yapının yıkılmasıyla birlikte parasal sistemin değişmesinin gündeme gelebileceği ihtimali de altına spekülatif bir talep yaratıyor.
➔ Çünkü küresel paranın yeniden dizaynı sırasında altını olan ülke ağırlığını koyacak. Herkes altını kadar konuşacak. Bu da merkez bankalarının altın alımını teşvik ediyor.
ÇİN’İN DESTEĞİ DE GÜÇLÜ
➔ Altın alan merkez bankalarından biri de Çin ve bu durum fiyat yükselişlerine güçlü bir destek veriyor.
➔ Üstelik rezervindeki ABD tahvillerini son günlerde sattığı tahminleri yapılınca beklenti ve spekülasyon daha kuvvetleniyor.
➔ Bir yanda dünyanın bir numaralı ekonomisinden diğer yanda iki numaralı ekonomisinden gelen destekle altın fiyatlarındaki yükseliş artık baş döndürmeye başladı.
➔ Birden çok nedenden dolayı altına talep artıyor, arz ise kısıtlı olduğundan fiyatlar yükseliyor.
➔ Belki fiyat yükselişleri bir aşamada altın sahiplerini tatmin edici düzeye varırsa satışlar da artabilir ve fiyatlar dengelenebilir.
➔ Bu açıdan altın fiyatlarının çok kısa sürede hızlı yükselmesi elbette bir düzeltme gereğini ortaya çıkartabilir.
➔ Bunun yanında ABD ile Çin’in tarifeler konusunda görüşmeye başlaması ve anlaşmanın yapılması gerginliği azaltacağından asıl düşürücü ve fiyat düzeltici etkiyi yapabilir.