Merkez Bankası’nın 2025’in ikinci enflasyon raporunu açıkladığı ve bu yıl için tahminlerini değiştirmediği bir günde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerinin yeniden açılması çalışmasını duyurdu.
Macaristan dönüşü medya mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bu noktada adım atıp Kredi Garanti Fonundan tulumbaya suyu dökmekte fayda var ki, hareketlensin. İnşallah yeni dönemde çok daha farklı bir adımı atacağız. Bu konuda arkadaşlarımıza gerekli uyarıları yaptım. Şu anda bunun hazırlığı içerisindeyiz. Bu adımı atmaya mecburuz" dedi.
KGF CANSUYU OLACAKSA SORUN YOK
➔Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması şirketler kesiminin finansman ihtiyacının zirveye çıktığı bir dönemde oluyor.
➔Özellikle de yılın ikinci yarısında kredilerin kademeli şekilde açılacağını uman şirketler kesimi 19 Mart’taki İmamoğlu şoku nedeniyle yeni bir parasal sıkılaştırmayla karşı karşıya kaldı.
➔Yeni KGF kaynaklı kredilerin gündeme alınması reel sektörün şiddetlenen sorununa kısmi bir çözüm olabilir ama dezenflasyon programına zarar vermemesi de ölçülü kullanılmasına bağlı.
➔Bu anlamda KGF kredisi iki tarafı keskin bıçak gibi. Can suyu düzeyinde kullanılırsa bazı şirket batışlarını önler ve ekonomiye faydası olur ama ölçü aşılırsa da parasal gevşemeye döner ki, dezenflasyon programına zarar verebilir.
‘KUR GEÇİŞKENLİĞİ AZALDI’
➔Enflasyon Raporunda Merkez Bankası’nın 2025 enflasyon tahminlerini yerinde buldum. Çünkü enflasyonu yükseltecek olayların yaşandığı bir gerçek ama aynı zamanda enflasyonu düşürücü gelişmelerin gündeme gelmesi dengeleyici bir unsur.
➔Petrol fiyatları yıllık ortalamada üç ay önce 76.5 dolar tahmin edilirken şimdi dünyadaki gelişmeler sonucunda 65.8 dolara ineceği bekleniyor. Zaten Brent petrol fiyatları da 10 dolardan fazla gerileyerek son haftalarda 60-65 dolar bandında seyrediyor.
➔TCMB Başkanı Fatih Karahan küresel konjonktürün sunduğu bu avantaj yanında “son verilerin döviz kuru geçişkenliğinin azaldığını ve enflasyona yansımasının sınırlı kaldığına” işaret etti.
‘YIL SONUNDA %1’İN ÜZERİNE OTURAN PATİKA ÖNGÖRÜYORUZ’
➔ “Mayısta öncü göstergeler enflasyonun nisan ayına göre daha düşük kalacağını gösteriyor” diyen Karahan sonra da ekledi: “Yılsonunda yüzde 1’in üzerine oturan aylık enflasyon patikası öngörüyoruz.”
➔Fatih Karahan bu tahmini şu gerekçelere dayandırdı:
➔ “İç ve dış talep ile petrol fiyatları dezenflasyonu destekleyici nitelikte.
➔Yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar belirlenirken enflasyon hedefi gözetiliyor.
➔Belirsizliklerin geçmiş döneme göre daha yüksek olduğunu da göz önünde bulundurarak ihtiyatlı ve sıkı para politikası duruşumuzdan taviz vermeyeceğiz.
➔Beklentilerin düşüş eğilimine girmesiyle enflasyonun ana eğilimindeki gerileme 2025 yılının tamamında devam edecek.”
GIDADA 2 PUAN ARTIŞ, PETROLDE %14 DÜŞÜŞ
➔Yaşanan zirai don olayının işlenmiş gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskıyı artırdığını belirleyen Merkez Bankası manşet enflasyon tahminini değiştirmezken gıda fiyatlarını 2 puan artırdı. Bir önceki enflasyon raporunda yüzde 24.5 tahmin edilen gıda fiyat artışı yüzde 26.5’e çıkarıldı.
➔Pozitif etkinin geleceği petrol fiyatları da bu yıl için 76.5 dolardan 65.8 dolara düşürülürken gelecek yıl için de aşağı yönde revize edildi. Bu da yıllık 10.7 dolar veya yüzde 14 düşüş anlamına geliyor.
➔Geçen enflasyon raporunda 75 dolar alınan 2026 yılı ortalama petrol fiyatı 60.6 dolara indirildi. Merkez Bankası da petrolde düşüşün devam edeceğini ve 2026 yılını da kapsayacağını tahmin ediyor.
‘DÖVİZDE SON 10-15 YILIN EN YÜKSEK HACMİNİN BİRKAÇ KATI İŞLEM’
➔Gelişmeler ve tahminler böyle ise faizlerde düşüş ne zaman başlayabilir? Bu açıdan haziran erken kabul edilebilir. Ama temmuz toplantısı ile birlikte faiz düşüşleri başlayabilir. Tek şart yeni bir kur sıçraması yaşanmaması.
➔Çünkü Merkez Bankası başkanının da belirttiği gibi, dezenflasyonun üçlü sacayağından biri döviz kuru üzerine kurulu.
➔Başkan Karahan 19 Mart’ta yaşanan kur sıçraması için de dün “Döviz işlem hacmi son 10-15 yılın en yüksek hacminin birkaç katıydı. Bu da yurtdışı kaynaklı bir gelişmeydi” dedi.
➔Başkan Karahan faizlerle ilgili de şunları söyledi:
➔Son dönemde yaptığımız sıkılaşma indirim döngüsüne geldiği için etkisi biraz daha fazla olabilir.
➔Faiz kararlarında ileriye yönelik bir şey söylemek kolay değil. Önümüzdeki dönemde talepten dezenflasyona destek bekliyoruz.”
YÖNETİLEN FİYATLAR İYİ YÖNETİLİRSE
➔Fatih Karahan’ın da belirttiği gibi, eğer kamu kesimi yönetilen ve yönlendirilen fiyatları, dezenflasyon hedefini gözeterek belirleyecekse buradan bir katkı gelebilir. Bu kalemden enflasyon düşüşüne bugüne kadar pek katkı olmadı.
➔Enflasyon gecikmeli düşüşünden dolayı bundan sonra zaman iyice kısaldığından ekonomi yönetimi işi sıkı tutabilir. Çünkü enflasyon konusunda bu yıl ne yapılabilirse o kadar olacak, gelecek yıl normalleşme başlayacak.