Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Bilgi Yaşam Anne ve babaların heyecanla beklediği bebeklerinin cinsiyetini öğrenme dönemi ne zamandır?

        Ebeveynler, çocukları doğmadan önce cinsiyetini öğrenmeyi heyecanla beklerler. Ultrason muayenesi sırasında cinsiyet tahminleri yapılır. Doktorlar, cinsiyetin netleştiği o dönemde anne ve babaların heyecanını dindirir.

        BEBEĞİN ANNE KARNINDA CİNSİYET GELİŞİMİ NASIL OLUR?

        Anne karnındaki bir bebek cinsiyetini, temelini taşıdığı genetik materyalden alır. Cinsiyetin belirlenmesi anne ve baba tarafından gelen genetik faktörlere dayanır ve bu süreç oldukça karmaşıktır. İnsanlarda cinsiyet kromozomlarla belirlenir. Kadınlar iki X kromozomu (XX) taşırken, erkekler bir X ve bir Y kromozomu (XY) taşırlar. Cinsiyet, döllenme anında belirlenir. Bebeğin cinsiyeti anne tarafından gelen yumurta hücresinin X kromozomu ile baba tarafından gelen sperm hücresinin X veya Y kromozomu arasındaki birleşme sonucunda belirlenir. Bu birleşim sırasında bebeğin cinsiyeti belirlenir.

        REKLAM

        Anneden gelen kromozom her zaman X olarak görülür ve burada belirleyici olan babadan gelen kromozomun çeşididir. Eğer baba tarafından gelen sperm hücresi X kromozomunu taşıyorsa sonuç XX olur ve bir kız bebek gelişir. Eğer baba tarafından gelen sperm hücresi Y kromozomunu taşıyorsa sonuç XY olur ve bir erkek bebek gelişir.

        BEBEĞİN CİNSİYETİ NE ZAMAN BELLİ OLUR?

        Hamilelikte cinsiyet belirlenmesi ultrason yöntemiyle teknik olarak 14. hafta itibariyle öğrenilebilir ancak 16. hafta itibari ile daha net bir görüntüleme ortaya çıkmaya başlar. Doktorlar ise genellikle bebeğin cinsiyetini öğrenmek için gebeliğin 18. ile 21. haftalarını tercih eder. Bu haftalarda bebeğin cinsel organları daha belirgin halde görüntülenebilir. Böylelikle ultrason görüntüleri de anne adayına net bilgiler sunar.

        Diğer yandan hamileliğin 10.haftasından itibaren non-invaziv prenatal test (NIPT) ile anne kanında yer alan bebeğe ait DNA incelenmesi yapılarak cinsiyet ortaya çıkarılabilir. Bu test genellikle bebekteki genetik hastalıkların taranması amacıyla da gerçekleşebilir. Yüksek doğruluk oranına sahip olan bu test, tıbbi nedenlere bağlı olarak uygulanabilir.

        REKLAM

        Ultrason esnasında bebeğin pozisyonu cinsiyetinin görülebilirliğini etkileyen bir durumdur. Bebek ultrason sırasında uygun bir pozisyonda değilse cinsiyeti görülemeyebilir. Bu durum ileri haftalara ertelenebilir. Bunun yanında hamileliğin ilk zamanlarında yapılan tahminlerde yanılmalar da olabilir.

        Hamilelikte cinsiyetin belli olması ve öğrenme süreci anne ve baba adayları için heyecan verici bir durumdur. Bu bilgi ebeveynlerin bebekle bağının güçlenmesine yardımcı olarak hazırlık planlamalarının ona göre sağlanmasında önemli bir role sahiptir. Her hamilelik farklı olabileceğinden, cinsiyet öğrenme süresi de kişiden kişiye değişebilir.

        CİNSİYET ÖĞRENME YÖNTEMLERİ NELERDİR?

        1. ULTRASON

        Ultrason sayesinde bebeğin cinsiyeti güvenli yolu bir şekilde öğrenilebilir. Ultrason 14. haftadan sonra bebeğin cinsiyeti görüntülemeyi mümkün kılar fakat görüntüleme anında bebeğin pozisyonu net görüntü almayı engelleyebileceği için genellikle 16. hafta sonrasında özellikle 18-21. haftalarda yapılan görüntülemede cinsiyeti kesin olarak öğrenmek daha mümkündür. Bu durumun doğruluk oranı yüksek olarak bilinir ve kesin bir sonuç için doktor değerlendirmesi gerekir.

        REKLAM

        2. NON-İNVAZİV PRENATAL TEST (NIPT)

        NIPT, özellikle hamileliğin 10.haftasından sonra uygulanabilen bir kan testidir. Anne karnında bulunan bebeğin DNA’sının analizi yapılarak bebeğin cinsiyeti ortaya çıkarılır. Bu yöntem sayesinde genetik hastalıkların riskleri taranır ve cinsiyet belirlemek için kullanılır. Non-invaziv prenatal test, erken sonuç alınmasında etkili olur.

        3. AMNİYOSENTEZ

        Amniyosentez, anne karnından alınan amniyotik sıvının analiz edilmesidir. Bu analiz genellikle gebeliğin 15-20. haftalar arasında gerçekleşir. Böylelikle cinsiyetin ortaya çıkarılmasının yanında genetik hastalıkların tespiti de yapılmış olur. Amniyosentez, cinsiyet belirlemedeki en doğru yöntem olarak görülür. Fakat invaziv bir yöntem olduğu için düşük riski taşıyabilir. Bu yöntem yalnızca doktorun gerekli gördüğü durumlarda uygulanır.

        4. KORYON VİLLUS ÖRNEKLEMESİ (CVS)

        Koryon villus örneklemesi sayesinde plasentadan alınan bir doku örneği, analiz edilerek genetik incelemeler yapılır. Bu yöntem hamileliğin 10-13. haftalarında yapılır. Bebeğin genetik problemlerinin öğrenilmesinin yanında olası bir down sendromu riskini belirlemek için yapılabilir. Hafif de olsa düşük riski taşıyan bu yöntem, erken sonuç almak isteyen ailelerin tercih ettiği yöntemdir. Genellikle genetik tarama gerektiren durumlarda uygulanır.

        REKLAM

        5. TÜP BEBEK

        Tüp bebek tedavisi esnasında genetik analizi yapılarak bebeğin cinsiyetini öğrenilebilir. Bu işlem özellikle embriyo transferinden önce gerçekleştirilir. Bu yöntemin doğruluk payı oldukça yüksek olmaktadır. Özellikle genetik hastalık riski taşıyan aileler için oldukça faydalı bir yöntem olarak bilinir.

        6. EVDE YAPILAN CİNSİYET TESTLERİ

        Evde yapılan kan testleri sayesinde anne karnındaki bebeğin cinsiyeti öğrenilebilir. Gebeliğin 10.haftasından sonra bu yöntemden yararlanılabilir. Pratik bir yöntem olarak bilinse de bilimsel olarak doğruluğu düşük olarak kabul edilir. Kesin sonuç almak için doktora başvurarak ultrason kontrolü yaptırmak gerekebilir.

        BEBEĞİN CİNSİYETİ SEÇİLEBİLİR Mİ?

        Bebeğin cinsiyetini seçmek için kullanılan yasal bir yöntem henüz yoktur. Bununla birlikte bazı faktörler bebeğin cinsiyetinin oluşmasında etkili olabilir. Bu faktörlerden birisi tüp bebek uygulamasıdır. Tüp bebek (IVF) ile preimplantasyon genetik test (PGT) bebeğin cinsiyetini belirlemek için kullanılabilir. Bu yöntemde embriyoların genetik veya kromozomal anormallikler ve cinsiyet için test edilmesi sağlanır. Bu test embriyoların cinsiyetini doğru bir şekilde belirleyebilir. Hatta size bebeğinizin cinsiyetini seçme imkanı da verebilir. Ancak rahminize yerleştirilen embriyolardan hangisinin tutunduğu kesin olarak belirlenemeyebilir.

        UYARI: Bebeğinizin cinsiyetini doğru bir şekilde öğrenmek için mutlaka uzman bir hekime başvurun.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ