Çocuk, dedektif babasına; "İlerleyemiyorsun çünkü anlamıyorsun" diyor.
Dedektif baba; "Neyi anlamıyorum" diyor.
Çocuk; "Yaptıkları şeyleri. Çünkü olayları doğru okumuyorsun" diyor.
Baba; "Neyi" diye ısrar ediyor.
Çocuk; "Insta. İnsta'ya baktın değil mi?"
Baba; "Evet"
Çocuk; öldürülen genç kız Katie'nin yazdıklarını işaret ediyor. Ve İnsta'daki tüm işaretlerin bir dili olduğunu anlatmaya çalışıp, "Kırmızı 'Gerçeği görüyorum' demek. Erkek evreninde harekete geçme çağrısı" diyor.
Baba; "Erkek evreni mi?" diyor haliyle..
Tam da bizim nesil gibi baba şaşkın. Biz ne yaşıyoruz böyle diye diye izlemeye devam ediyorum günümüz gençliğini de tıpkı "Adolescence" izler gibi. Ve son yollarda yaşananların özeti, en anlamlı cümlede "İlerleyemiyorsun çünkü anlamıyorsun"du benim için.
Fakat işte yeni neslin bir dili var. "Adolescence"de dedektifin oğlu Adam bu dili anlamamız için hem babasına hem de bizlere yardım edip devam ediyor ve "Kadınların yüzde 80'i erkeklerin yüzde 20'sine ilgi duyuyor. Kadınları kandırman gerek normal yoldan elde edemezsin. Katie kendine 'İncel' demiş oluyor. Yorumu beğenenler de fikrine katılmış oluyor. Kırmızı aşk demek, mor azgın, sarı ilgileniyorum, pembe ilgileniyorum ama seks olmaz, turuncu aldatırsın. Hepsinin bir anlamı var. Herşeyin bir anlamı" var diyor.
Ve bingo!!! İşte tam da bu... Yani bizlerin belki öylesine bakıp geçtiği fotoğraflara, anlara yeni nesil çok başka anlamlar yüklüyor, kendi dillerini, jargonlarını oluşturuyor.
***
İncel
Peki "İncel" ne demek; ben de yeni nesle ayak uydurmak için ChatGPT'ye sordum ve bana; İncel kelimesi, İngilizce “involuntary celibate” yani “istemeden bekâr kalan” ifadesinin kısaltmasıdır. Genellikle, romantik veya cinsel ilişki yaşamak isteyen ama bunu başaramayan erkekleri tanımlamak için kullanılır" dedi. Bizler de aslında bu terimle Fatih semtindeki surlarda işlenen korkunç bir cinayetin ardından öğrendik. 19 yaşındaki Semih Çelik, önce kız arkadaşı Ayşenur Halil’i boğazını keserek öldürdü, ardından surlara çağırdığı İkbal Uzuner’i parçalara ayırarak canına kıymıştı hatırlarsanız.
Ki hatırlamak, hatırlatmak dahi istemem ancak "Adolescence" yani "Ergenlik" tam da bu konuyu anlatıyor.
Gerçekten anne ve babalar bu diziyi izlemeli. Çocuklarını iyi anlamalı, iyi okumalı. Her hareketini, kendi tabirleri ile İnsta'da paylaştıkları her yorumu, her emojiyi iyi takip etmeli.
Keza bu çocukların bir dili var ve ne yazık ki, bu sosyal medya heseplarından bir dil oluşturmuş ve bu dilin peşine takılıp gidiyor çoğu.
"Adolescence" dört bölümlük gençlerin davranışları, düşünceleri, fikirleri, üzerine konuşan bir dizi. Başrol oyuncusu Stephen Graham aynı zamanda dizinin yazarı. Erkek çocuklar tarafından işlenen iki cinayet sonrası, olaylara ışık tutmak için bu hikayeyi yazmaya karar vermiş. 13 yaşındaki "Amie Miller" karakterini ise Owen Cooper hayat veriyor.
***
Masum suratlı çocuk tüm bunları yapmış olabilir mi?
Çocukların hepsi masum, melektir. Ancak "Adolescence" dengeleri bozuyor. 13 yaşındaki Jamie cinayet zanlısı olarak evinden alınıp karakola götürülüyor. Okuldan tanıdığı, akranı bir kızı öldürmekle suçlanıyor. Ve evet o masum yüz o kızı öldürdüğüne dair görüntüler ortaya çıkıyor. Spoiler vermeden yazmaya gayret ediyorum.
Özet vermem gerekirse 13 yaşındaki çocuğun beğenilmediğini ve o yakışıklı suratına rağmen çirkin olduğunu düşünmesi, ölen kız tarafından zorbalandığını itiraf etmesi, kızı suçlaması, kadın psikoloğa öfkesi derken ortaya çok başka bir gerçek çıkıyor. Tam da günümüz "Ergenlik" kelimesinin gerçekleri ortaya bir bir dökülüveriyor. "Adolescence" uzmanlara göre de kusursuz bir film.
O yüzden artık "Ergen" bunlar demeden, anne ve babalar, ailenin tamamı, aile büyükleri. Hatta hepimiz bunları iyi okumalıyız.
Yanımızda, yöremizde yapılanları anlamak, iyi okumak ona göre davranmak için.
Çünkü yeni neslin algısı, okuma şekilleri, yorumları çok başka çok.
***
Bu nesil
-Anne ve babasını anlamıyor ki, siyasetçileri, olanları, dünyayı anlasın.
-Bizlerin çocuklukları gibi sokakta ip atlayarak, sek sek oynayarak yaşamıyor yeni bir kitap yazıyorlar.
-Bizler gibi sokakta değil, ellerindeki küçük akıllı telefonda oynuyor.
Bu nesil çok farklı. Anne ve babalara çok iş düşüyor çok...