Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Kadir Kaymakçı Kahvaltı zamanının mutlulukla bir ilgisi var mı?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Cemal Süreya haklıysa ve ‘kahvaltının mutlulukla bir ilgisi’ varsa ben mutsuz muyum? Kahvaltı olmazsa olmazım değildir! Kahvaltıyı sevmediğimden değil... Sadece uyanır uyanmaz oturup yumurta, peynir, bal, tereyağı ve daha bilumum şeyi yemek bana tuhaf geliyor. Bunları yemem de demiyorum, yanlış anlaşılmasın ama birkaç zeytin bir dilem ekmek ve çayla da gayet güzel bir kahvaltı yaptığımı düşünebilirim ben! Yok sanmayın ki Çağla Şıkel’im ben; birkaç çiğ badem, kaju, kuru meyveyle yapılan kahvaltının kesinlikle ‘mutlulukla bir ilgisi’ yoktur bence... Güzel bir menemene, çırpılmış ya da göz yumurtaya hatta çılbıra ‘hayır’ demem. Ama gelin görün ki mükellef bir kahvaltı sofrasına oturup keyif almak için neredeyse öğle saatlerini tercih ederim. Belki de genetiktir bu; önceki gün 11 yaşındaki yeğenim, “Ben uyandıktan 5-6 saat sonra kahvaltı etmeyi seviyorum” dedi. Yanımızdakiler, “Aaaa olur mu kahvaltı çok önemli, kahvaltı yapacaksın ki büyüyeceksin” gibi bir şeyler mırıldandılar. Göz göze geldik, birbirimizi anlıyorduk... Kahvaltının mutlulukla bir ilgilisi varsa da sabahın köründe değil öğlen üzeri vardı bizim için...

        İNSANLARIN YÜZDE 15’İ KAHVALTI ÖĞÜNÜNÜN ATLIYORLAR

        Surrey Üniversitesi'nde beslenme alanında doçent olan Adam Collins birçok insan sabahın ilk saatlerinde aç hissetmediğini söylüyor: “Bunun sebebi vücudunuzun uyanmanız için kanınıza glikozu çoktan vermeye başlamış olmasıdır. Sistemde zaten biraz enerjiniz vardır.”

        Bazı araştırmacılar ise uyandıktan sonra bir saat içinde kahvaltı yapılması gerektiğini söylüyor. Boş bir midenin daha günün başlangıcında insanı bitkin hissettirebileceğini belirtiyorlar. Bazı bilim insanları ise gün içinde ihtiyacınız olan vitaminleri alırsanız kahvaltıya ihtiyacınız olmadığı konusunda hemfikirler.

        Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu fikri bir iddiaya göre 1960’larda Amerikalı beslenme uzmanı Adelle Davis'in formda kalmak ve obeziteyi önlemek için “Kahvaltıyı kral gibi, öğle yemeğini prens gibi, akşam yemeğini de fakir gibi yemek gerekir" önerisinin ardından popülerleşmiş. Ohio State Üniversitesi’nin 30 bin yetişkinle yaptığı bir araştırmanın sonucunda katılımcıların yüzde 15’ten fazlası düzenli olarak kahvaltıyı atladıklarını söyleseler de ‘en önemli öğün’ olarak gördüklerini belirtmişler. Katılımcıların çoğu kahvaltının güne enerjik başlamalarına ve kilo vermelerine yardımcı olacağını düşünüyormuş. Her gün düzenli kahvaltı yapanlarda yüksek tansiyon, diyabet, felç, kalp hastalığı ve obezite riskinin daha az olduğunu gösteren çalışmalar da var. Ama iş kahvaltının zamanına gelince işler biraz karışıyor!

        ERKEN KAHVALTI YİYECEKLERİ DAHA HIZLI ENERJİYE DÖNÜŞTÜRÜR

        ABD’de Ulusal Tıp Kütüphanesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, tip 2 diyabetin başlangıcını yüzde 60'a kadar azaltmak için kahvaltının en ideal zamanın sabah 09.00. Bunun nedeni, metabolizmamızın sabahın erken saatlerinde daha iyi çalışması ve gün ilerledikçe insüline karşı daha dirençli hale gelmesiymiş. Kandaki şekeri düzenlemede çok önemli bir hormon olan insülin direnciniz olduğunda kan şekeri seviyesi yükseliyor bu kilo alımından karın yağının birikmesine ve uzun vadede tip 2 diyabet gibi hastalıklara yol açabiliyormuş. Erken kahvaltı yapmak, vücudun yiyecekleri daha iyi enerjiye dönüştürmesine yardımcı olabilir.

        Sabah kahvaltısını atlayanların, sabah atıştıranlara göre gün boyunca daha fazla ilave şeker, karbonhidrat ve toplam yağ tüketme olasılığının daha yüksek olduğunu belirtiyor bilim insanları, bunun nedeninin ise kısmen daha fazla atıştırmalık tüketmeleri olduğunu söylüyorlar.

        Kahvaltı için doğru zamanı bulmak için okuduğum yazıların sonunda öğrendiğim şey şu oldu. Gözününüz açar açmaz oturmasanız da sabah saatlerinde ‘küçük’ de olsa bir kahvaltı yapmak sağlığımız için iyi bir şey. Sağlımız iyi olması ‘mutlu’luğumuzu da etkilediğinden Cemal Süreya haklı, ‘kahvaltının mutlulukla bir ilgisi var...’

        Şimdi önce kendimi sonra da yeğenimi kahvaltı saatini çok geçirmemek için eğitmem gerekiyor…