Her şeyin üstüne soğuk su içebilirim! Bir deyim olarak söylemiyorum bu benim hayattan kendi payıma aldığım küçük zevklerimden biri… Evet, öyle büyük mutluluklar peşinde koşmayı bırakalı çok oldu. Günün sonunda Sylvester değilim; hiç yakalayamayacağımı bile bile Tweety’nin peşinde ömrümü tüketmekten vazgeçeli çok oldu. “Hayat onu ne hale getiriyorsak odur…” diyen Pessoa’nın izinden gidiyorum. Küçük, küçücük mutluluklar biriktirerek hayatım ben ne istiyorsam o olsun diye uğraşıyorum… İşte ‘soğuk su’ da bu küçük mutluluklardan biri!"Soğuk suyun mutlulukla ne alakası var” diyebilirsiniz. Altı üstü bir bardak buz gibi su işte! Ama kendimi bildim bileli soğuk suya zaafım var. Yaz ya da kış fark etmez; bir kış günü havanın eksi bilmem kaç derece olmasıyla, kavurucu sıcağın insanın düşüncelerini buharlaştırdığı bir ağustos akşamı arasında fark yok benim için... Buzdolabından buz gibi bir bardak su mutlu olmam için yeter de artar bile. Ha sanılmasın ki su içmeyi seven biriyim aksine günlük iki litre su içmek benim için bir tür ütopya! Hepi topu günde iki-üç bardak su içiyorum onların da buz gibi olmasına özen gösteriyorum. Juan Ponce de Leon’un ömrünü adayıp bulamadığı ‘gençlik pınarı’ benim için buz gibi bir bardak soğuk su işte...
SOĞUK SU HAYAT ENERJİSİ DENGESİNİ BOZABİLİYORMUŞ!
Çinlilerin ılık hatta sıcak su içmeyi sevmediğini okurken düşündüm soğuk suyun beni nasıl mutlu ettiğini! Aşırı sıcak havalarda bile bir bardak soğuk suya tercih ettikleri Ilık ya da sıcak suyun rahatlatıcı bir etkisi olduğunu düşünüyorlarmış Çinliler. Ilık suyun sindirime iyi geldiğini söylüyorlar. Soğuk suyun sindirimimi bozup bozmadığı hiç aklımdan geçmedi doğrusu ama Çinliler’in aksine soğuk suyun üzerimde rahatlatıcı bir etkisi olduğuna inanıyorum. Ama işte .Çinliler gibi Hindistan’dan dünyaya yayılan ayurvedaya inanlar da ılık suyun faydalarını saymakla bitiremiyorlar: “Şişkin misiniz? Sıcak su için. Kan dolaşımınız mı zayıf? Sıcak su için. Üşüttünüz mü? Sıcak su için…” Araştırmacı Isabel Zhang, “İnsanlar tarihi, kültürel ve tıbbi nedenlerle sıcak su içiyor” diyor: “Sıcak su Çin tıbbının temel ilkesi olan yin ve yang kavramına uyuyor. Bir kişinin sağlıklı olması için bu iki kuvvetin dengede olması gerek. Soğuk suyun iç organ ve ‘hayat enerjisi’ dengesini bozduğu düşünülüyor…” Midenin soğuk suya sıcak suya verdiği tepkiden farklı bir tepki verdiği ve bununda sindirimi etkileyebileceği belirtiliyor. Uzmanlar suyun sıcaklığının kan dolaşımının etkileyebileceğini, baş ağrısı gibi şeylere neden olabileceğini söylüyorlar. Ama önemli olanın derecesinden çok salt su içmek olduğunun da üzerine basa basa söylüyorlar.
SICAK SU OLMASI GEREKENDEN DAHA AZ SU İÇMENİZE NEDEN OLABİLİR
Soğuk suyun kalori yakmaya faydası olabileceğine dair bir bilgi gördüm. Soğuk suyun ardından vücudun sıcaklığını artırması gerektiğinden kalori yaktığına inanalar var ama bir grup bilim insanı bu konudan pek de emin değil! Daha sıcak su içmenin daha az susamaya neden olabileceği bir başka bilgi. Sıcak su olması gerekenden daha az susatıyorsa bu kadar soğuk su içerek ben ne diye az su içiyorum peki! En az bu cümle kadar kafam karıştı bu konuda… Soğuk suyun sıcak suya gelip geldiği anlardan birisi spor sonrası. Ilık suyu kabızlığa iyi geldiğini ise uzmanlar söylüyor: “Ilık su mide kaslarınızı gevşetmeye yardımcı olur.” Yapılan çalışmalar soğuk su içmenin sinüslerdeki mukusu daha kalın hale getirebileceği tıbbi bir uyarı. Hastaysanız ve daha çok burnunuzu temizlemeniz gerekiyorsa daha sıcak su bire bir geliyormuş. Konuyla ilgili okudum yazıların tamamında uzmanlar dönüp dolaşıp aynı cümleyi kullanıyor. Soğuk suyun da ılık suyun da avantajları ve dezavantajları var. Faydaları üç aşağı beş yukarı aynı. Sonuçta kişisel bir ‘zevk’ meselesi aslında. Yeterince içtikten sonra soğuk ya da ılık olması çok da fark etmiyor gibi… Şimdi tüm bu bilgilerin üzerine bir bardak soğuk su içeceğim… Hayatta kendi payıma çaldığım bugünkü küçük mutluluğum da bu olsun!