Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Kadir Kaymakçı Yeşilçam'ın 60'lı yaşlarındaki jönlere alerjisi mi var?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bugünlerde sinemalara tam gaz giriş yapan ‘F1’ filmini izlerken arabalardan çok Brad Pitt’e baktığımı itiraf ediyorum. 62 yaşındaki Pitt mi daha güzel film mi emin değilim (aslında eminim de neyse)! 63 yaşında hala tehlikeli görevler peşinde koşup, uçaklardan sallanan, tüpsüz denizin dibine dalan Tom Cruise’u, Brad Pitt’i izlerken Yeşilçam’ın 60’lık oyuncularını düşündüm. Çoğu sinemada yok! TV dizilerinde de ya esas oğlanlı kızın babasını, annesini bazen de dedesini ninesini oynuyorlar. Yeşilçam genç seviyor! 50’li yaşlarında jönümüz var mı diye düşünüyorum doğrusu kimse gelmedi aklıma…

        Geçenlerde Şener Şen’e oyunculuğu bıraktırmaya çalışıyorlardı! 84 yaşındaki usta ‘Zengin Mutfağı’ oyunu final yapınca birileri “Herhalde bu yaştan sonra oyunculuk yapmaz artık” diyerek onun yerine emeklilik kararı vermiş galiba. Neyse ki Şener Şen bunu yalanladı! 2017’de ‘Yol Ayrımı’ filminden sora “Muhtemelen Şener Şen’i beyazperdede son izleyişimiz” diye yazmıştı… Yani 70’ler bizimi kafamızda yolun sonu!

        Oysa Anthony Hopkins 80’lerinde Oscar kazanıyor, Harrison Ford eline kırbaç alıp Indiana Jones oluyor… Al Pacino, ‘Kral Lear’ oluyor, Robert de Niro dizi ve film setleri arasında mekik dokuyor. 87 yaşındaki Morgan Freeman’ın önünde çekilecek 7 proje var. Kimse de “Bu artık muhtemelen onları beyazperdede son izleyişimiz” diye yazmıyor. Klasik Yeşilçam’ın Ediz Hun gibi, hatta Türkan Şoray gibi birçok yıldızının 40’larının sonu 50’lerinin başından itibaren filmografileri çöle dönmüş durumda…

        Oyuncular böyle de yönetmenler farklı mı? Şu an Yeşilçam’da aktif olarak film çeken 75 yaş üstü kaç yönetmen var; ya da hiç yönetmen var mı?

        SPIELBERG 78 YAŞINDA WESTERN FİLMİ ÇEKME HAYALİ KURUYOR

        78 yaşındaki Steven Spielberg geçtiğimiz günlerde Universal stüdyolarında kendi adını taşıyan yeni Steven Spielberg Tiyatrosu’nun açılışında yaptığı konuşmada, “Pek çok film yapıyorum ve hiçbir zaman emekli olmak gibi bir planım yok” diyordu. The Hollywood Reporter’a verdiği röportajda ise haya hayallerinden bahsediyordu: “Yıllardır peşinden koştuğum ama henüz yapamadığım bir western çekme arzum var. Umarım bir gün yapabilirim.”

        Gelecek yıl, Emily Blunt ve Josh O’Connor’ın başrollerinde olduğu ve henüz adı açıklanmamış bir bilim kurgu filminin vizyona girmesi bekleniyor.

        Geçen ay Tom Cruise, 100 yaşına kadar film yapmaya devam etmek istediğini açıklamıştı hatırlarsanız. Yeşilçam’da film çekse çoktan dizilere transfer olmuş şımarık zengin torununu adam etmeye çalışan bir dedeyi canlandırıyordu.

        The Guardian’daki ‘Sinemanın yaramaz çocuklar nesli neden film yapmaktan vazgeçmiyor’ başlıklı haberde 82 yaşındaki Martin Scorsese yeni projeleri için çalıştığı yaşıtı Werner Herzog’un yeni filmi Bucking Fastard’ın ise şu an post prodüksiyon aşamasında olduğu yazıyordu dün: “Francis Ford Coppola, 86 yaşında Megalopolis’i dünya turuna çıkarıyor. Ridley Scott, 87 yaşında ve dört filmi aynı anda yapım aşamasında: bir bilim kurgu, bir western ve bir Bee Gees biyografisi dahil. David Lynch, bu yıl 78 yaşında vefat ettiğinde, hâlâ Unrecorded Night adlı Netflix dizisini hayata geçirmeye çalışıyordu.”

        SİNEMADA EMEKLİLİK DİYE BİR ŞEY YOK

        Haberin yazarı Stuart Heritage, 80’lerinde hala film yapan bu ustalar için “Yaşla birlikte gelen bilgelik, özgüven ve perspektif, hikâye anlatımını zenginleştiriyor” diyor. Şöyle devam ediyor: “Örneğin Scorsese, Silence filminin yapılmasının 30 yıl sürdüğünü çünkü ona gerekli saygıyı gösterecek deneyimi toplamak için beklediğini söylüyor. Spielberg, The Fabelmans’ı 30, 40 ya da 50 yaşında yapsaydı bambaşka bir film olurdu. Ayrıca bir film yapmak bir savaş gibidir. Fikirden tamamlanmaya kadar geçen süre yıllar alır. Süreç o kadar zorludur ki, bir film yapımcısı öldüğünde, muhtemelen birkaç gerçekleşmemiş film de onunla birlikte toprağa gider. Onların yerinde siz olsaydınız, sonuna kadar devam etmez miydiniz?”

        Heritage, yazısının sonunda tüm yönetmenler arasında 62 emeklilik kararı alan Quentin Tarantino’nun bir istisna olduğunu söylüyor: “Sinemada emeklilik diye bir şey yok. Ya ölene kadar çalışmaya devam edersiniz ya da sinema sektörü sizden önce ölür...”

        Maalesef Yeşilçam’da birçok yönetmen ve oyuncu daha 40’larında 50’lerinde ceplerinde yapılmamış bir dolu projeyle bir kenara itiliyor. Son yıllarda gişe de yaşanan çöküş ortada, bu kafayla giderlerse korkarım bizim sinema sektörü yönetmenlerinden de oyuncularından da önce ölecek!