Cilt tipi çeşitleri nelerdir? Nasıl anlaşılır?
Günlük cilt temizlemek, nemlendirmek ve korumak amacıyla kullanılan ürünler cilt tipine göre seçilmezse ve yanlış ürünler kullanılırsa, bilmeden cildimize zarar veriyor olabiliriz. Bu yüzden cilt tipinizi bilmeniz çok önemlidir. İşte cilt tipinizi bilmenin yolları ve cilt tipi çeşitleri.

Cildin hassasiyeti ve ne kadar sebum ürettiği, kişinin cilt tipini belirleyecektir.Kişiler, yüzlerini yıkadıktan sonra nasıl göründüğünü ve hissettirdiğini gözlemleyerek cilt tipini bulabilir.
CİLT TİPLERİ NELERDİR?
1. KURU CİLT
Kuru cilt, diğer adıyla kseroz veya kseroderm, nem eksikliği ve nemi tutma yeteneğinden yoksundur. Epidermis veya cildin en üst tabakası, cildinizi korumak ve nemlendirmek için suyu tutmak üzere tasarlanmıştır. Kuru cildiniz varsa, bu cilt bariyeri nemini çok çabuk kaybeder ve cildin nem ve su eksikliğine neden olur. Kuru cilde sahip kişilerde pürüzlü, gergin, pullu veya kaşıntılı cilt görülür. Rosacea, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıkları da aşırı kuru cilde neden olabilir.
2. YAĞLI CİLT
Yağlı cilt, gözeneklerinizdeki yağ bezleri tarafından üretilen ve cildi korumaya yardımcı olan aşırı sebum üretir. Yağlı cildiniz varsa, cildiniz genellikle parlak veya yağlı görünür. Yağlı cilt tipleri ayrıca akneye daha yatkındır çünkü aşırı sebum gözenekleri tıkayabilir. Yağlı cildiniz varsa muhtemelen parlama, sivilceler, siyah noktalar ve beyaz noktalarla mücadele ediyorsunuzdur.
3. HASSAS CİLT
Hassas cilt, özellikle ürünlerle temas ettikten sonra kaşınan, acıyan veya yanan cilde neden olan bozulmuş bir cilt bariyerine sahiptir. Bu cilt tipi tam olarak anlaşılmamıştır, ancak muhtemelen cildi tahriş eden belirli iklimler, ürünler veya altta yatan koşullar nedeniyle oluşur. Hassas bir cildiniz varsa, bir cilt reaksiyonundan sonra kızarıklık, şişme, soyulan cilt ve sert cilt lekeleriyle başa çıkabilirsiniz.
4. NORMAL CİLT
Normal cilt dengeli yağ ve nem oranına sahiptir, bu nedenle kuru veya yağlı hissetmez. Normal bir cilt tipiniz varsa, genellikle akne patlamaları veya ürün hassasiyetiyle uğraşmazsınız. Esasen, cildiniz nem ve yağ üretiminin mükemmel dengesine sahiptir. Temiz, pürüzsüz ve nemli bir cildiniz varsa muhtemelen normal cildiniz vardır.
5. KARMA CİLT
Karma cilt hem yağlı hem de kurudur. Karma cildiniz varsa, cildinizin bazı bölgeleri çok hızlı nem kaybeder ve kurur. Aynı zamanda, diğer bölgeler aşırı sebum üretir ve yağlı hissedilir. Tipik olarak, yağlı cilt T bölgesinde (alın, burun ve çene) ve kuru cilt yanaklardadır. Sonuç olarak, karma cilde sahip kişilerin yanaklarında gergin, pürüzlü ve pullu cilt olabilir. Ayrıca alın, burun ve çenede parlak ve yağlı ciltleri vardır.
CİLT TİPİ NASIL ANLAŞILIR?
Hangi cilt tipine sahip olduğunu bilmek, cilt bakımının sağlıklı ve doğru bir şekilde yapılabilmesini sağlar. Siz de evde cilt tipi analizi yaparak cilt tipinizi öğrenebilirsiniz. Cilt tipi öğrenme için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Yüzünüzü her cilt tipine uygun bir cilt temizleme ürünü ile yıkayın,
- Ardından temiz bir havluyla cildinize bastırmadan yumuşak hareketlerle yüzünüzü kurulayın,
- Yüzünüzü kuruladıktan hemen sonra cildinizin nasıl göründüğünü ve nasıl hissettiğinizi not edin,
- Birkaç saat daha bekleyip yüzünüzdeki değişiklikleri not defterine kaydedin.
1. YAĞLI CİLT NASIL ANLAŞILIR?
Yağlı cilt yıkama testi sonrası mat bir görünüme sahip olabilir. Ancak bir süre sonra ciltte parlak ve yağlı bir görünüm oluşur. Yüzünüzü mendille sildiğinizde mendilde yağ izlerini rahatça görebilirsiniz. Ciltteki yağlı görünümün sebebi, cilt hücrelerinin cildin ihtiyacından fazla sebum üretmesidir. Yağlı cilde sahip kişilerde cildin kırışıklık görünümü daha azdır ancak cilt gözenekleri geniştir. Cilt gözeneklerinin geniş olması, sivilce, akne ve siyah nokta oluşumuna zemin hazırlar. Yağlı bir cilde sahipseniz yağlı cilt bakımı rutininiz için ciltteki fazla yağı alan yüz temizleyicileri ve cildin nem dengesini sağlamak için yağsız nemlendiricileri tercih edebilirsiniz.
2. KARMA CİLT NASIL ANLAŞILIR?
Yıkama testi sonrası karma cilt, ilk aşamada normal görünebilir. Ancak birkaç saat içinde T bölgesi olarak adlandırılan alın, burun ve çene bölgesi yağlı bir görünüm kazanmaya başlar. Yanaklar ise kuru ya da normal görünür. Karma cilt mevsim koşullarından, stres ya da hormon dengesizliğinden çabuk etkilenir. Yüzün etkili bir şekilde temizlenmesi ve doğru cilt bakım ürünlerinin kullanılması oldukça önemlidir.
3. KURU CİLT NASIL ANLAŞILIR?
Yıkama testi sonrası kuru cilt dokusuna sahip kişiler ciltlerinde gerginlik ve kuruluk hisseder. Ayrıca cilt mat ve pul pul bir görünüme sahip olabilir. Bunun en önemli nedeni kuru cilt dokusunda cilde nem kazandıran sebum miktarının az olmasıdır. Yıkama testi sonrasında ciltte kaşıntı hissi artar ve ince çizgiler daha görünür hale gelebilir. Eğer kuru cilde sahipseniz kuru cilt bakımı rutininize nem oranını yükselten yoğun nemlendiriciler ekleyebilirsiniz. Özellikle sıcak su ile duş almaktan ya da yüzünüzü sıcak su ile yıkamaktan kaçınabilirsiniz. Ayrıca alkolsüz cilt bakım ürünlerini tercih edebilirsiniz.
4. NORMAL CİLT NASIL ANLAŞILIR?
Yıkama testi sonrası normal cilt, gergin ya da tahriş olma hissi yaratmaz. Birkaç saat geçtikten sonra cilt tonu berrak ve pürüzsüz bir görünüme sahiptir. Normal cilt tipinde, sebum üretimi dengelidir. Sebum, cildin ihtiyaç duyduğu miktarda üretilir, bu nedenle cilt ne çok kuru ne de çok yağlı bir görünüme sahiptir. Cilt, doğal dengesini korumak için uygun ürünlerle düzenli olarak temizlenmeli ve uygun nemlendirici kullanılarak cilt bariyeri desteklenmelidir.
5. HASSAS CİLT NASIL ANLAŞILIR?
Hassas cilt, yıkama testi sonrası yanma, kaşıntı ve acı hissi ile karakterizedir. Hassas cilt özelliğine sahip kişilerin cildi kuru, yağlı, normal ya da karma olabilir. Cilt tipi ne olursa olsun hassas özellikte ise herhangi bir dış etkene maruz kaldığında kızarıklık, kaşıntı ya da kuruma hissi yaşanabilir. Aynı zamanda hassas cilt, herhangi bir cilt rahatsızlığının belirtisi olarak da değerlendirilebilir. Hassas bir cilde sahipseniz öncelikle dermatoloji uzmanına gidebilir ve hassasiyeti tetikleyen altta bir neden olup olmadığını belirleyebilirsiniz. Alerjik bir cilde sahipseniz parfüm içermeyen, alerji karşıtı ürünleri tercih edebilirsiniz.
CİLT TİPİ DEĞİŞİR Mİ?
Zamanla, cilt genellikle daha kuru hale gelir, ancak cilt tipiniz çeşitli nedenlerle değişebilir. İşte o nedenlerden bazıları:
1. HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER
Ergenlik dönemindeki gençler genellikle daha fazla sebum üretirler, bu da yağlı ve akneye meyilli bir cilde neden olur. Yaşlandıkça cilt daha az sebum üretir, bu da cildin daha kuru olmasına neden olur. Menopoz dönemindeki hormonal değişiklikler cildin su tutması zorlaştığı için cildi kurutur.
2. YAŞLILIK
Yaşlanmak, cildin dolgun ve elastik kalmasına yardımcı olan bir protein olan kolajeni kaybetmesine neden olur.Sonuç olarak, daha olgun cilt daha ince ve daha az elastik görünür ve genellikle ince çizgilere ve kırışıklıklara neden olur. Daha ince cilt daha hassas, duyarlı ve kuruluğa eğilimli olabilir.
3. İKLİM VE ÇEVRE
Soğuk kış havası ve düşük nemli iklimler havadaki nemin azalmasına ve bunun sonucunda da cildin kurumasına neden olur.Soğuk havalarda ısıtmayı açmak da nemi azaltır ve cildi kurutur. Nemli iklimler ve sıcak yaz havası da cildin daha fazla yağ üretmesine neden olarak daha yağlı bir cilde yol açabilir.