Adet (Regl) düzensizliği nedir? Neden olur? Tedavi yöntemleri nelerdir?
Kadınlarda hormonlar düzgün çalıştığı müddetçe menopoz dönemine girilene kadar adet görme (regl) eylemi gerçekleşir. Fakat bazen adet (regl) düzensizliği yaşanabilmektedir. Peki adet düzensizliği nedir? Neden olur? Nasıl tedavi edilir? Kadınlar tarafından her zaman merak edilen olan bu konu, tüm detaylarıyla haberimizde...
Kadınların daima endişe duyduğu bir konudur adet düzensizliği... Çoğu zaman pek çok kadın bu düzensizliğin nedenini anlayamadığı için tekrar adet görünceye kadar büyük korku yaşar. Birçok kadının aklındaki bir soru olan adet düzensizliği nedir? Neden olur? Tedavisi nedir? sorularının cevaplarına haberimizde tüm detaylarıyla ulaşabilirsiniz.
ADET DÜZENSİZLİĞİ NEDİR?
Adet kanamalarının normal periyodunun dışına çıkması adet (regl) düzensizliği olarak bilinir. Normal bir hormon dengesine sahip kadının iki adet döngüsü arasında 21 ila 35 gün vardır. Kanama en fazla 8 gün sürer. Aşırı kanama ve ağrı görülmez. Tüm bu durumların normal döngüsünden sapması adet düzensizliği işaretidir.Buluğ çağında ya da menopoza yakın dönemlerde adet düzensizliklerinin sık olarak görülmesi normaldir.
ADET DÜZENSİZLİĞİ NEDENLERİ NELERDİR?
Bazı antienflamatuar ilaçlar, antikoagülanlar veya hormon ilaçları adet kanamasını etkileyebilir.
Ağır kanama, doğum kontrolünde kullanılan rahim içi araçların bir yan etkisi olabilir.
Östrojen ve progesteron hormonlarının fazlalığı ağır kanamaya neden olabilir. Hormon dengesizlikleri, son bir buçuk yıl içinde adet düzensizliği olan kızlar arasında en yaygın olanıdır. Ayrıca, menopoza yaklaşan kadınlarda da yaygındır.
Pelvik inflamatuar hastalık (PID) ve diğer enfeksiyonlar endometriozis gibi düzensiz dönemlere neden olabilir. Bu, rahmin iç kısımlarını çizen dokunun vücudun başka bir yerinde büyümeye başladığı bir durumdur. Bu, ağrının yanı sıra ağır kanamaya neden olabilir.
Ağır adet kanaması da pıhtılaşmayı etkileyen bazı kalıtsal kan bozukluklarına bağlı olabilir.
Servikal, yumurtalık ya da rahim kanseri ağır kanamaya neden olabilir, ancak bu durumlar yaygın değildir. Rahimdeki iyi huylu kansersiz tümörler ağır kanamalara veya uzun sürelere neden olabilir. Rahim duvarı astarındaki iyi huylu büyüme (endometriyum) ağır kanamaya veya adetin uzun sürmesine neden olabilir.
ADET DÜZENSİZLİĞİ'NİN BELİRTİLERİ
Sık adet görme, seyrek adet görme, hiç adet görmeme, adet ortası kanamalar, adet sırasında aşırı kanama ya da az kanama, adet süresinin uzun ya da kısa olması sayılabilir.
ADET DÜZENSİZLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Buluğ çağı veya menopoz dönemlerindeki düzensizliklerde farklı bir anormallik görülmezse uygulama gereği yoktur. Ancak beklenmedik zamanda ortaya çıkan, düzensiz, leke tarzında veya uzun süreli kanamalarda mutlaka araştırma ve tedavi yapılmalıdır. Menopoz döneminden sonra miktarına bakılmaksızın görülen her türlü kanama çok önemlidir.Üreme çağındaki adet düzensizliklerinde ise öncelikle gebelik olasılığı akla getirilmeli ve eğer bu olasılık dışlanırsa diğer hormonal sebeplere yönelik araştırmalar yapılmalıdır.