Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Bilgi Yaşam Hamilelikte ananas ne kadar tüketilmeli? Gebelikte ananas tüketmenin zararı var mı?

        Hamilelik dönemi, belki de bir kadının en çok "acaba bu doğru mu?" diye düşündüğü zamanlardan biri. Ne yesem, ne yemesem, şu faydalı mı, bu zararlı mı derken iş bir anda bir bilgi karmaşasına dönüşebiliyor. Hele bir de ortada bir meyve varsa, hem tatlı hem de tropikal... İşte ananas tam olarak bu noktada kafaları karıştırıyor. Bir yandan “aman dikkat, düşük yaparsın” gibi uyarılar, diğer yandan “C vitamini deposu, çok faydalı” yorumları... Peki gerçekten hamilelikte ananas ne kadar tüketilmeli? Kaç dilim yemek zararlı olur? Ya da hiç dokunmamak mı gerekir? Şunu en baştan söylemekte fayda var: her şeyde olduğu gibi bunda da mesele miktarda. Azı karar, çoğu belki biraz dert...

        REKLAM

        HAMİLELİKTE ANANAS NE KADAR TÜKETİLMELİ?

        Her şeyden önce şunu bilmek lazım: ananasın içinde "bromelain" diye bir enzim var. Bu enzim, yüksek miktarda alındığında rahim kasılmalarına neden olabileceği iddiasıyla gündeme gelmiş. Fakat bu iddia biraz abartılmış gibi duruyor çünkü o seviyeye ulaşmak için gerçekten çok fazla, abartı derecede ananas yemek gerekiyor. Günlük 1 ya da 2 ince dilim, hem lezzetli bir ara öğün olur hem de herhangi bir riske yol açmaz. Hele bir de taze ananassa... Çünkü taze meyvede lif oranı daha yüksek olur, şeker oranı dengelidir ve sindirim açısından daha yararlıdır. Ancak konserve ananaslar, içerisindeki katkı maddeleri ve şeker nedeniyle hamilelikte pek önerilmez. Özellikle mide hassasiyeti olanlar için, fazla tüketildiğinde ananas yanma hissi yapabilir. Bu da pek hoş bir durum değil haliyle.

        İlk üç ayda mide bulantıları yaşayan bazı anne adaylarında ananasın ekşi-tatlı yapısı biraz ferahlık sağlayabilir. Ama her midede aynı etkiyi yaratmayabilir. Kimi için iyi gelir, kimini daha da rahatsız eder. O yüzden vücudu biraz dinlemek lazım. Zaten hamilelik boyunca yapılacak en iyi şeylerden biri de bu değil mi? Vücudunu dinlemek, neye iyi geldiğini neyin dokunduğunu fark etmek.

        REKLAM

        GEBELİKTE ANANAS TÜKETMENİN ZARARI VAR MI?

        En çok korkulan şey, ananasın düşük riskini artırabileceği. Bu da yukarıda bahsettiğimiz bromelain enzimi yüzünden. Ama dediğimiz gibi, bu etki genelde fazla ve sürekli tüketimle mümkün olabilir. Öyle günde bir iki dilim yedim diye risk oluşması çok çok düşük. Ayrıca bu enzim sindirim sürecinde büyük ölçüde parçalanıyor. Yani mideye girdiği gibi etkisini göstermiyor. Vücut zaten bir filtreden geçiriyor her şeyi. Ama tabii yine de farklı sağlık geçmişlerine sahip olanlar—örneğin daha önce düşük yapmış ya da erken doğum riski olan kişiler—mutlaka doktorlarına danışmalı. Kimi zaman çok masum görünen şeyler kişiye özel olarak riskli olabilir.

        Bazı anne adayları da ananası yedikten sonra ağızlarında yanma, kaşıntı ya da hafif tahriş gibi şeylerden şikâyet ediyor. Bu da alerjik bir tepki olabilir. Her meyve herkesin bedenine aynı şekilde davranmıyor çünkü. Birinin sindirebildiğini diğeri tolere edemeyebilir. Bu durumda yapılacak en iyi şey, tüketimi azaltmak ya da tamamen kesmek. Zaten hamilelik boyunca her şeyi "az az, sık sık" felsefesiyle yürütmek en sağlıklısı.

        REKLAM

        HAMİLELİKTE ANANAS TÜKETMEK FAYDALI MI?

        İşin olumlu yanlarına gelecek olursak; evet, hamilelikte ananas yemek bazı açılardan gerçekten faydalı olabilir. Ananas, C vitamini açısından oldukça zengin. Bu da bağışıklık sistemini destekler. Özellikle kış gebeliklerinde soğuk algınlığına karşı vücudu biraz daha dirençli kılar. Aynı zamanda sindirim sistemi için de oldukça destekleyici bir meyve. Lif içeriği sayesinde bağırsakları çalıştırır, kabızlıkla mücadeleye yardımcı olabilir. Gebelikte hormonlar sebebiyle yavaşlayan sindirim sistemi için bu oldukça değerli bir avantajdır.

        Bir de enerji verme özelliği var. Özellikle ikinci trimesterde, yani hamileliğin ortalarında enerji ihtiyacı artar. O dönemlerde ananas gibi doğal şeker içeren meyveler, kısa süreli enerji artışı sağlayabilir. Ama şeker demişken, burada da bir uyarı şart: diyabet riski taşıyan ya da gebelik şekeri tanısı almış anne adayları ananası tüketirken porsiyona dikkat etmeli. Şeker oranı diğer meyvelere göre biraz daha yüksektir çünkü. İyi bir şeyin fazlası nasıl zarara dönüşüyorsa, ananas da o klasmanda yer alıyor bir bakıma.

        HAMİLELİKTE ANANAS YEMEK NE ZAMAN ÖNERİLMEZ?

        Her şeyde olduğu gibi, “herkese uygun” diye bir kural yok. Bazı durumlarda ananas tüketimi hiç önerilmeyebilir. Özellikle daha önce düşük geçmişi olanlar, erken doğum riski taşıyanlar ya da rahim kasılmalarına karşı hassasiyeti bulunanlar için ananas sınırlı tüketilmeli, hatta bazı durumlarda tamamen çıkarılmalıdır. Yine reflü problemi yaşayan kişilerde, ananasın asidik yapısı mide yanmasını artırabilir. Böyle durumlarda doktor önerisi olmadan hareket etmemek gerekir. Ne kadar doğal olursa olsun, hamilelikte her şey biraz daha dikkatli planlanmalı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ