Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güncel Liselerde atamalara tepkiler sürüyor | Son dakika haberleri

        Türkiye’nin eğitim kalitesi ile bilinen ve ve en yüksek puan ile girilen liselerinde öğrenciler bir süredir eylemde. Proje okulu olarak bilinen bu liselerdeki eylemlerin nedeni de deneyimli öğretmenlerin görev yerlerinin değiştirilmesi.

        Proje okullarında çalışan öğretmenlerin görev süresi 15 yılı geçebiliyorken, 2020 yılındaki mevzuat değişikliğiyle süre 4 artı 4 olmak üzere sekiz yıl ile sınırlandı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, tartışmalara ilişkin soru üzerine “Öğretmenlerin mağdur olmaması için takvimi erken başlattık” açıklamasında bulundu.

        "Yer değiştirme takvimini erken başlattık"
        "Yer değiştirme takvimini erken başlattık" Haberi Görüntüle

        SABİT HOCA ANLATTI: NE GİDEBİLİYORUZ NE KALABİLİYORUZ

        En yüksek puanla girilen 19’uncu okul olan Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi de öğrencilerin eylem yaptığı okullardan biri.

        REKLAM

        Buradaki öğrencilerinden ayrılmak zorunda kalacak öğretmen Sabit Doğan ise yaşananları sosyal medyada yayınladığı bir video ile anlattı: "Ben 23 yıllık Milli Eğitim'de kadrolu olarak çalışan bir öğretmenim. Şu anda çalıştığım okula Anadolu Lisesi sınavını kazanarak geldim. Hizmet puanımla geldim ve kadrolu öğretmeniyim. 10 yıldır da bu okulda çalışıyorum. Bizim 33 öğretmenin düştüğü durum şu: Bakanlık 4 yılını tamamlayan öğretmenler için bir tayin süreci başlatıyor. Yani proje okullar arasında bir yer değiştirme olacak deniliyor. Biz de başta kendi okulumuz olmak üzere 10 tane tercihte bulunuyoruz. Birinci sıraya kendi okulumuzu yazıyoruz. Çünkü kendi okulumuzda kalma isteğimizi de belirtiyoruz. Böyle bir hak da veriliyor. Sonra bir bakıyoruz bize tercih ettiğimiz okullardan hiçbir okul gelmiyor. Biz başka bir okula atanamadığımız gibi kendi okulumuzda da kalamıyoruz. Ne gidebiliyoruz ne kalabiliyoruz. Zaten bu alanda tayine tabii tutulan 39 öğretmen var okulda. Olayı müdürlerle konuştuğumuz zaman şöyle bir durum ortaya çıkıyor. Burada belli bir kriter yok. Belirli bir kriter olmadığı için bakanlık okul müdürlerinden sizi tercih eden öğretmenlerden hangileriyle çalışmak istiyorsunuz diye bir liste istiyor. Dolayısıyla biz de okul müdürünün birinci listeyi seçtiğimiz için bizi tercih edeceğini bekliyorduk. Çünkü çalışmamızdan emindik, okul müdüründen emindik. Sonra bir baktık ki okul müdürü böyle bir liste vermemiş. Ya da o listeye bizi koymamış."

        REKLAM

        EYLEMLERİN HEPSİ GÖZDE LİSELERDE

        Türkiye’nin çeşitli illerindeki bu gözde liselerde eylemler sürerken öğrenci nüfusu da en yoğun olan İstanbul’daki gösterilere ilişkin görüntüler sosyal medyada gündem oldu. İstanbul Valiliği 8 bin 380 öğretmenin proje okullara atandığını açıkladı. Bu sayı proje okullarındaki öğretmen kadrosunun yüzde 10’una tekabül ediyor. Valilik açıklamasına göre ayrıca 1471 öğretmen de herhangi bir tercihine yerleştirilmedi.

        İstanbul’un köklü eğitim kurumlarından Vefa Lisesi öğrencileri de görev yeri değiştirilen öğretmenleri için eylemdeydi. En yüksek puanlı 35’inci okul olan lisenin öğrencileri tarihi okulun bahçesinde oturma eylemi yaptı.

        En yüksek puanlı okullar arasında 7’nci sırada yer alan Kadıköy Anadolu Lisesi’nde de benzer durumla protesto başladı. Mezunların da destek vermek istediği gösteriye polis izin vermeyince öğrenciler mezunların yanına gitti.

        İlk 100 içindeki okullardan Ankara’daki Özkent Akbilek Anadolu Lisesi, İzmir Atatürk Lisesi öğrencileri de öğretmenleri için eylemlerini yaptı.

        İstanbul’da Florya Tevfik Ercan Anadolu Lisesi, Nişantaşı Anadolu Lisesi öğrencileri de protestolarını sürdürdü.

        Ankara Atatürk Lisesi, Mersin Yusuf Kalkavan Anadolu Lisesi, Zonguldak Borsa İstanbul Anadolu Lisesi öğrencilerinin eylemleri de yurt genelindeki protestolar arasında yer aldı.

        BEŞİKTAŞ’TA BİR ARAYA GELDİLER

        Öte yandan çeşitli liselerin öğrenciler akşam saatlerinde İstanbul Beşiktaş’ta bir araya gelerek atamaları protesto etti. Üniversite öğrencilerinin de destek verdiği görülen eylemde okunan basın açıklamasında “Öğretmenlerimizin keyfi sebeplerle ihraç edilmesi, zorunlu tayinlere zorlanması bizim kabul edeceğimiz bir şey değildir” ifadesine yer verildi. Açıklamanın ardından Kabataş’a yürümek isteyen öğrencilere polis izin vermedi. Alanda bulunan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in polisten öğrencilerin yürüyüşüne izin verilmesini istediği görüldü ancak bu talep de sonuçsuz kaldı. Bazı sloganlara karşı polisi uyarısı da dikkat çekti.

        PROJE OKULLAR NE DEMEK?

        Eylemlerden bahsedilirken çoğu kişinin belki de ilk kez duyduğu proje okullar tabiri ile Türkiye’nin bir anlamda şampiyon liseleri kast ediliyor. Çoğu ilk 100 içinde yer alan ve sınavlarda çok az hata ile girilen bu okullardaki öğretmen kalitesinin de üst seviyede olduğu biliniyor. Ulusal ve uluslararası projelerin de yürütüldüğü okullarda uzmanlaşma da mümkün oluyor. Bu durum üniversite sınavlarındaki başarıya da yansıyor. Buralarda çalışan öğretmenlerin görev süresi 15 yılı geçebiliyordu. 2020 yılındaki mevzuat değişikliğiyle süre 4 artı 4 olmak üzere sekiz yıl ile sınırlandı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ