TÜİK’in açıkladığı ocak ayı verilerine göre son bir yılda ortalama bazda reel kazanç sağlayan tek finansal yatırım aracı altın oldu. Külçe altının ocaktan ocağa bir yılda ortalama nominal artışı yüzde 68.8 oldu. Yine aynı dönemin ortalama tüketici enflasyonu olan yüzde 56.35’ten arındırıldığında geriye yüzde 8 gerçek bir getiri kalıyor.
➔ TÜİK izlemeye aldığı diğer 5 ana yatırım aracı ise reel bazda yüksek oranlara varan zararlar ettirdi. Kurum bireysel emeklilik fonları ve yatırım fonları ile özel sektör tahvil getirilerini izlemiyor.
➔ Bitişikte yer alan tablodan görülebileceği gibi 6 ana yatırım aracının bir ay, üç ay, altı ay ve bir yıl vadede nominal ve reel getirileri hesaplanıyor.
➔ Bu da hem tüketici hem de üretici fiyat bazında yapılıyor. Tablonun en sağında yer alan sütunda yıllık ortalama değerlerin yıllık ortalama enflasyondan arındırılarak en gerçekçi ve hayata en uygun getiriler veriliyor.
BİLANÇO ZARAR ÜSTÜNE ZARAR
➔ Ocak ayı itibariyle yıllık ortalamada tek kazandıran araç olan külçe altın son 1 ay ve son 3 aylık vadelerde ise zarar ettirdi. 6 ay ile bir yıl ve yıllık ortalamada ise kazandıran tek yatırım aracı.
➔ Vadeler itibariyle yatırım araçlarının reel getirilerinin en iyi olduğu dönem son 3 aylık vade. Son üç ayda TL mevduat yüzde 2.6, borsa yüzde 3 ve devlet iç borçlanma senetleri yüzde 2.4 reel kazanç sağladı.
➔ Yani kasım, aralık ve ocak aylarını kapsayan dönem yatırım araçlarının yarısının reel kazanç sağladığı tek vade.
➔ Altı aylık vadede tek kazanç yüzde 3.8 ile altından. Diğer 5 aracının 5’i de zarar ettirdi. Yıllıkta da yine tek kazanç sağlayan yüzde 7.2 ile külçe altın oldu.
➔ Yıllık ortalamada ise altının reel yüzde 8’lik kazancını, yüzde 4.9 reel kayıpla borsa izledi.
➔ TL mevduatın reel kaybı yüzde 10’a yükseldi.
➔ Dolar yüzde 13.7, euro yüzde 14.2 ve devlet iç borçlanma senetleri yüzde 38.3 reel zarar ettirdi.
➔ Bir, üç, altı ve bir yılda, senenin tümünü kapsayacak şekilde yıllık ortalama altın dışında istikrarlı kazandıran bir finansal enstrüman maalesef yok. Faizde, döviz ve borsada zarar var.
PARA YOLUNU BULUR
➔ Bu durumda belli bir birikimi olan tasarruf sahipleri için cazip olabilecek alternatifler iyice azalmış oluyor. Onlar da sayısı azalan bu alanlar ile finans dışı alanlara yönelmiş durumdalar.
➔ Yani para her zaman akacağı bir yol bulur.
➔ Yönelecek finansal araç bulamayanlar öncelikle dayanıklı tüketim başta olmak üzere tüketiyorlar.
➔ Konut, arsa, arazi, tarla ve ticari gibi gayrimenkule yöneliyorlar. Faizin 20 yılın ardından rekor düzeye çıktığı bir yılın ikinci yarısında konut satışları ve fiyatlarındaki canlanma bunun sonucu.
➔ Otomobil satışlarında seçimin geride kalmasına rağmen yılı rekorla kapattık. Üstelik satılanlar giderek daha çok ithal otomobillere kayıyor.
➔ Dolarla kira geliri olarak yurt dışında gayrimenkul edinimi de rekor düzeye yükseldi. Ödemeler dengesindeki rakam 11 ayda 1.9 milyar dolarla tüm yılların zirvesine çıktı.
➔ Türkiye kripto varlıklara yatırımın yaygın olduğu bir ülke. Hem risk alma yatkınlığı hem de kayıt dışının yüksekliği ve alternatif bulunamamasının etkisiyle kripto varlıklara yatırımda dünyadaki sıramız dördüncülük.
REVİZYON İYİ AMA DEVAMI OLMAZSA
➔ Ve de son olarak Merkez Bankası enflasyon tahminini bir kez daha yukarı yönde revize etti. Yüzde 14 olarak belirlediği 2025 yıl sonu enflasyon tahminini daha önce yüzde 21’e çıkarmıştı, bugünkü Enflasyon Raporu’yla da yüzde 24’e yükseltti.
➔ Bir yıllık sürede yüzde 14’lük tahminden yüzde 24’lük tahmine çıkılmak zorunda kalındı.
➔ Yılın ilk enflasyon raporundan çıkan yukarı yönlü revizyonla Merkez Bankası tahmini piyasa tahminine 3 puan kadar yaklaştı. Bu iyi bir durum.
➔ Ama yılın geride kalan aylarında başka yukarı yönlü revizyonlar yapılmazsa iyi olacak. Yoksa düşmekte olan faizler finansal araçlardaki kaybı da derinleştirecek, döviz kurlarının zararını da büyütecek.