Ütü Tabanı Nasıl Temizlenir? Yanan ve Yapışan Ütü Altını Temizleme Yolları
Şık ve bakımlı olmanın en önemli kriterlerinden biri de kırışık olmayan kıyafetler… Her ne kadar temizliğinize ve kıyafet tercihinize önem verseniz de eğer üzerinizdeki kıyafetler kırışık bir görünüme sahipse maalesef tüm çabanız suya düşüyor. Bu nedenle seçtiğimiz kombinler ya da bazı ev eşyalarının ütülenmiş olmaları görünümleri açısından önemli. Ancak ütü yaparken ütü tabanı bazen çeşitli sorunlara yol açabiliyor. Yanmış ya da yapışmış ütü tabanları kıyafetlerinize telafi edilemez zararlar verebilir. Bu nedenle de ütü tabanı nasıl temizlenir konusu sıklıkla merak edilir. Merak edenler için ütü altı temizleme yöntemlerini açıkladık…

Ütü Tabanı Nasıl Temizlenir?
Ütü günlük hayatımızı kolaylaştıran parçalardan biri. Ev eşyalarının ve giysilerin kırışıklıklarının giderilmesi ile birlikte yüksek ısısı nedeniyle iç çamaşırlarında hijyeni de sağladığı biliniyor. Ancak kullandığımız pek çok elektronik eşya da olduğu gibi ütüler de dikkatli bir kullanım ve bakım istiyor. Ütülerin kullanacağınız kumaş tipine uygun programları ve eklemeniz gereken su seviyeleri bulunuyor. Eğer bu programlara uygun şekilde kullanım yapmazsanız, ütünüzün altında kararma hatta yapışma problemler oluşabiliyor. Örneğin içeriğinde naylon oranı fazla bulunan bir kumaş türüne yüksek ısıda olan bir ütüyü sürdüğünüzde, ütü tabanında bir yapışma meydana gelebilir. Yapışan ütü altı temizleme işlemi yapılmadığı takdirde bu yapışkan, kıyafetlerinize kolayca bulaşarak geri dönülmez hasarlara neden olabilir. Bu nedenle ütü tabanı nasıl temizlenir konusundan önce ütünüzü iyi tanımalı ve programları kumaşınıza uygun şekilde ayarlamalısınız. Yani önceliğimiz kararma ve yapışma gibi sorunların oluşmamışını sağlamak olmalı. Ancak yine de ütü tabanınız yandı ya da karardı ise ütü altı temizleme yöntemlerini bilmeniz size yardımcı olacak. Peki ütü altı temizleme yöntemleri neler?
Ütü Altı Temizleme Yöntemleri
Ütü altında yanlış kullanım nedeniyle yapışmalar meydana gelebilir. Ütünüzü dikkatli kullansanız bile zaman içerisinde ütü tabanında kir, leke ve yanıklar oluşabilir. Bu tür sorunlar ütünüzün veriminin düşmesinin yanı sıra eşyalarınıza zarar da verebilir. Bu nedenle ütü tabanı temizliği gereklidir. Ütü tabanını temizlemek için çeşitli ürünler bulunur. Ütü altı tabanı temizleyici olarak satılan ürünlerden yardım alabileceğiniz gibi ev ortamındaki malzemelerle de ütü tabanınızı temizleyebilirsiniz. Ütü altı temizlik yöntemleri için kullanabileceğiniz pek çok doğal ürün seçeneği var. Hem de bu ürünler her evde kolaylıkla bulunabilen malzemeler. Peki bu malzemeler neler diye merak edenler için ütü tabanı temizliği için kullanabileceğiniz malzemeleri sıralayalım;
Yanmış ve kararmış ütü altı açık renk kıyafetleriniz üzerinde lekelere sebep olabilir. Bu nedenle yanan ütü tabanı temizleme konusunda çeşitli yöntemleri uygulayarak ütünüzü yanıklardan arındırabilirsiniz. Yanan ütü altı temizleme için işinize yarayacak ilk malzemelerden biri beyaz sirke olacaktır. Isıttığınız beyaz sirkeyi bir mikrofiber bez ya da havlu yardımıyla ütü tabanına uygulayabilirsiniz. Sıcak sirke ile ovduğunuz ütü tabanı kısa sürede temizlenecektir. Sirke sadece yanan ve kirlenen ütü tabanını temizlemekle kalmıyor. Yapışan ütü altı temizleme konusunda da beyaz sirkeden faydalanabilirsiniz. Sıcak sirke tek başına yarayabileceği gibi sirkenin karbonatla birleşimi de ütü tabanı temizliğinde değerlendirilebilecek formüllerden biri… Karbonat pek çok aletin temizliği için sıklıkla kullanılan maddelerden biridir. Karbonat ve sirke ikilisi gibi harikalar yaratan bir diğer karışım ise limon ve karbonattır. Sıktığınız bir limonun içine karbonat ekleyerek elde ettiğiniz karışımla ütü tabanını ovabilirsiniz. Ayrıca ikiye böldüğünüz bir limonun üzerine bir miktar karbonat dökerek, karbonatlı limonu direkt ütü tabanına uygulayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise ılık su ve bulaşık deterjanı… Bir miktar ılık suya damlatacağınız bulaşık deterjanı ile oluşan karışım ütü tabanınızı kirlerden arındıracaktır. Ütü tabanı temizleme konusunda işinize yarayabilecek bir malzeme de mum… Evet biraz şaşırtıcı olabilir ancak mum ütü tabanı temizlemek konusunda oldukça etkili. Orta dereceli ısıda ütünüzü çalıştırdıktan sonra ütünüzün tabanına mum sürmelisiniz.
Sürdüğünüz mumu bir havlu yardımı ile ütü tabanından oldukça hızlı bir şekilde temizleyin. Ardından sirkeli su karışımı ile ütü tabanınızı tekrar silerek tertemiz bir görünüme sahip olabilirsiniz. Ütü altı temizleme yöntemleri bunlarla da sınırlı kalmıyor. Çok basit bir malzeme olan tuz, ütü tabanını temizleyebileceğiniz en kolay ulaşılır malzemelerden biri. Asidik yapıya sahip olduğu bilinen tuzun kirleri giderme özelliği var. Orta ısıda çalışan ütünüzü tuzun üzerine uygulayın. Ütünüzü tuza bastırdıktan sonra bir süre bekleyin. Ardında ütünüzün fişini çekerek kalan tuz kalıntılarını ılık ve nemli bir bez yardımıyla temizleyin. Gördüğünüz gibi her evde bulunan temel malzemeler ütü tabanı temizliğinde işinizi kolaylaştırıyor. Ancak ütü tabanı nasıl temizlenir sorusuna yanıt olabilecek bir malzeme daha var. Diş macunu, ütü tabanı temizliğinde kullanılabilen, mum kadar ilginç bir madde… Diş macunundan bir miktar alarak ütü tabanına sürün ve ardından nemli bir bezle tabanı temizleyin. Diş macununun ütü tabanı temizliğinde oldukça işe yaradığını göreceksiniz. Uygulayacağınız tüm ütü altı temizleme yöntemlerinde önemli nokta, en son aşamada tabanı temizlik için kullandığınız malzemelerden tabanı arındırmak için ütünün fişini çekmek olacak. Ütü tabanınızı malzemelerden arındırmak için sileceğiniz zaman ütünüzün fişten çekilmiş olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz.