Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Bilgi Yaşam Vücudunuzda oluşan yağ bezelerinin nedenleri sizi şaşırtabilir!

        Vücutta yağ bezesi oluşumu, birçok kişinin karşılaştığı yaygın bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, bu yağ bezelerinin oluşumunun ardında hangi faktörler yer alıyor?

        YAĞ BEZESİ NEDİR?

        Yağ bezesi, derinin altında gelişen yağ dokularına ve onların deri üzerinde yarattığı şişkinliğe denir. Yuvarlak veya oval şekilli olurlar. Yağdan oluşan bu bezeler çoğunlukla zararsız oluşumlardır. Yavaş yavaş büyüdükleri için belli bir büyüklüğe gelene kadar fark edilmezler. Araştırmalara göre her 1000 kişiden birinde görülürler. Sıklıkla 40-60 yaşlarında ortaya çıkarlar ve kadınlarda erkeklere oranla daha fazla yağ bezesi oluşur.

        REKLAM

        YAĞ BEZESİ TÜRLERİ NELERDİR?

        Yağ bezelerinin içerisinde sıklıkla sadece yağ bulunur. Bazı bezelerin içinde kan damarları ve başka dokular da bulunabilir. Lipom türlerinden bazıları şunlardır:

        - Miyelolipom: İçerisinde kan hücrelerini üreten yağ ve dokular bulunur.- Konvansiyonel: Sık görülen sıradan yağ hücreleridir. İçinde sadece beyaz renkli yağlar bulunur.- İğsi Hücreli: Yağ hücreleri uzun bir yapıya sahiptir.- Pleomorfik: İçerisinde farklı boyutlarda ve şekillerde yağ hücreleri bulunur.- Anjiyolipom: İçerisinde yağla birlikte kan damarları da vardır ve sıklıkla ağrıya neden olurlar. - Hibernoma: Bu tipteki yağ bezesinin içerisinde beyaz değil kahverengi yağ bulunur.- Fibrolipom: Yağ ve lifli dokudan oluşan bir yapıya sahiptir.

        REKLAM

        YAĞ BEZESİ NEDEN OLUR?

        1. YAŞ

        40-60 yaş arasında daha sık görülür. Çocuklarda ve gençlerde nadir görülen bu durum, yaş ilerledikçe daha yaygın hale gelir. Bunun nedeni, cilt ve yağ dokusunun zamanla değişime uğramasıdır.

        2. METABOLİK VE HORMONAL FAKTÖRLER

        Lipomların bazı metabolik ve hormonal dengesizliklerle ilişkili olabileceği düşünür. Örneğin, yağ metabolizmasının bozulduğu durumlar, yağ dokusunun düzensiz bir şekilde birikmesine neden olabilir. Ayrıca, bazı lipom türleri, hormonal değişikliklerin yoğun olduğu dönemlerde büyüme gösterebilir.

        3. OBEZİTE VE YAĞ DOKUSU

        Her ne kadar lipomlar vücut ağırlığıyla doğrudan ilişkili olmasa da obeziteye sahip kişilerde yağ dokusunun fazla olması bu tür oluşumların görülme riskini artırabilir. Ancak, zayıf bireylerde de lipom görülebilir. Bu nedenle obezite tek başına belirleyici bir faktör değildir.

        REKLAM

        4. GENETİK FAKTÖRLER

        Ailesinde lipom bulunan kişilerde, bu durumun görülme ihtimali daha yüksektir. Özellikle familial multiple lipomatosis adı verilen genetik bir hastalık, birden fazla yağ bezesinin oluşmasına yol açabilir.

        5. TRAVMALAR

        Bazı durumlarda cilt altındaki yağ dokusuna alınan darbeler veya travmalar lipom oluşumunu tetikleyebilir. Ancak bu konuda kesin bir bilimsel bağlantı bulunmamaktadır. Yine de lipomların çoğu bu tür olaylardan bağımsız olarak gelişir.

        YAĞ BEZESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

        Yağ bezesi belirtileri arasında şunlar bulunur:

        - Yağ bezelerine deri üstünden dokunulduğunda hareket edebilen, fazla sert olmayan, lastik kıvamında bir doku oldukları hissedilir.

        - Yağ bezeleri vücudun her yerinde ortaya çıkabilir. Genellikle hemen deri altında yer kollarda, bacaklarda, boyun bölgesi civarında, sırtta, omuzlarda, göğüste, karın bölgesinde ve yüzde belirirler. Yüzde yağ bezesi ağırlıklı olarak alında çıkar.

        REKLAM

        - Genellikle ağrıya neden olmadıkları için birçok kişi yağ bezeleriyle yaşamaya alışıktır.

        - Nadir de olsa kaslarda, beyinde ya da iç organlarda da yağ bezesi oluşabilir. Bu durumlarda yağ bezesini göremeseniz de içeride bulunduğu bölgeye yaptığı baskı ile ağrı yaşayabilirsiniz. Ya da yakınındaki bir organınıza baskı yaparsa ilgili organınızla ilgili sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.

        - Yağ bezesinin içerisinde kan damarları bulunuyorsa ya da eklem üzerinde oluştuysa bu iki durum da ağrıya neden olabilir.

        YAĞ BEZESİ VÜCUDUN HANGİ BÖLGELERİNDE GÖRÜLÜR?

        Yağ dokusunun bulunduğu hemen her bölgesinde görülebilir. En sık omuz, sırt, boyun, kol ve uyluk gibi alanlarda ortaya çıkar. Ayrıca karın bölgesi, kalça ve göğüs gibi yağ oranının yüksek olduğu bölgelerde de yaygın olabilir. Nadir durumlarda, kas dokusu içerisinde ya da iç organların çevresinde de oluşabilir. Genellikle cilt altında hissedilen bu kitleler, dokunun yoğunluğuna göre farklı boyutlarda olabilir.

        REKLAM

        YAĞ BEZESİ NASIL GEÇER?

        ağ bezesi tedavisinde en etkili yöntem, cerrahi olarak kitlenin çıkarılmasıdır. Bu işlem, genellikle lokal anestezi altında kısa bir sürede yapılır ve bezeyi tamamen ortadan kaldırır. Cerrahi müdahale sonrasında yağ bezesi genellikle tekrar oluşmaz. Daha küçük ve yüzeysel yağ bezeleri için ise liposuction uygulanabilir. Bu yöntemde, bezeye ince bir iğneyle girilerek içerik dışarı çekilir. Ancak bu işlem, yağ bezesinin tekrarlama ihtimalini artırabilir. Yağ bezesinin büyümesi, ağrı yapması ya da çevre dokulara baskı uygulaması durumunda bir dermatolog ile görüşmek önemlidir.

        UYARI: Herhangi bir belirti görülmesi durumunda öncelikle uzman bir hekime başvurmanız önerilir!

        Görsel Kaynak: istockphoto

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ