Doğru kanser tedavisi için nokta atışı: ONKOGRAM
'Bu yöntem geleceğin kanser tedavi şekli olacak'
Ceyda ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK
Günümüzde onkoloji tedavilerinde en büyük sorun, her kanser hastasına standart tedavilerin uygulanması. Oysa artık her hastanın tedavisinin kendine özgü olması gerekiyor. Bu konuda yapılan çalışmalar arasında önemli yer tutan onkogram testi, ‘geleceğin kanser tedavi şekli’ olarak görülüyor. Test Türkiye’de de birkaç yerde uygulanıyor. Uzmanlara göre, onkogram testi, hastalara daha ucuz bir ilaçla daha başarılı ve daha ekonomik tedavi imkânı sunuyor. Test, kemoterapi tedavisinin başlangıç aşamasında hastanın kanser hücrelerinin hangi kemoterapötik ilaçlara duyarlı, hangilerine dirençli olduğunu saptayarak hastanın doğru tedaviye yönlendirilmesini sağlıyor.
Liv Hospital İstanbul Rejeneratif Tıp ve Kök Hücre Üretim Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Erdal Karaöz, “Standart uygulanan tedavilerin bazı hastalarda iyi sonuç vermesine rağmen çoğu hastada yeterince etkili olamaması büyük sorun. Onkogram, bu soruna çözüm getirebilir” diyor.
HANGİ TÜMÖRDE SONUÇ VERİYOR?
Onkogram testi, solit organ (karaciğer, akciğer, böbrek) ve yumuşak doku (sarkoma) tümörlerinin yanı sıra, boşluklu organların tümörlerinde (kolon) kullanılıyor.
ONKOGRAM TESTİ NEDİR?
Onkogram, hastadan alınan dokudan kanser hücrelerini izole ettikten sonra, bu hücreleri kanser ilaçlarının farklı dozlarına maruz bırakıp hangi ilacın etkili hangisinin etkisiz olduğunu anlamaya yönelik bir test. Sonuç, numune gönderiminden sonraki 7-8 gün içinde alınıyor.