Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsrail BM Genel Sekreteri Guterres'i "istenmeyen adam" ilan etti | Dış Haberler

        İsrail, Orta Doğu'da gerilimin düşmesi çağrıları yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'i "istenmeyen adam" ilan etti, ülkeye girişini yasakladı.

        İsrail-Lübnan hattındaki geriliminin yanı sıra İsrail-İran arasında da gerilimin yükselmesiyle BM Genel Sekreteri Guterres, dün yaptığı açıklamada Orta Doğu'da çatışmanın genişletilmesini kınadı, acil ateşkes çağrısında bulundu.

        "ÇATIŞMALARIN GENİŞLETİLMESİNİ KINIYORUM"

        Guterres, Orta Doğu'daki gelişmelere ilişkin dün yazılı açıklama yapmıştı.

        "Orta Doğu'da çatışmanın genişletilmesini kınıyorum." ifadesini kullanan Genel Sekreter, bir gerginliğin diğerini takip ettiğini belirtti.

        REKLAM

        Guterres, "Buna artık bir son verilmesi lazım. Acil ateşkese ihtiyaç var." ifadesini kullandı.

        ÜLKEYE GİRİŞİ YASAKLANDI

        İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamaya göre, Guterres "istenmeyen adam" ilan edildi, ülkeye girişi yasaklandı.

        BMGK ÜYELERİNDEN DESTEK

        Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Lübnan'daki gelişmelere ilişkin acil oturum düzenlendi. İlk konuşmacı olarak BMGK üyelerine hitap eden Guterres'in, İsrail'in kendisi hakkındaki kararına hiç değinmemesi dikkati çekti.

        Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, "Bugün İsrail'in aldığı karar, sadece BM'ye değil hepimize bir tokat ve emsali yok." dedi.

        Tüm BMGK üyelerine bu "çirkin" harekete tepki vermesi çağrısında bulunan Nebenzia, BMGK'nin bunun için gerekli araçları olduğuna ancak siyasi iradesi bulunmadığına işaret etti.

        Nebenzia, "Bizde siyasi istek var. Sizde var mı? Hızlıca bu soruyu cevaplamanızı bekliyoruz." diye konuştu.

        "KARAR TEMELSİZ"

        Çin'in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong da Genel Sekretere teşekkürlerini iletti.

        Çin'in Guterres'e desteğinin tam olduğunun altını çizen Cong, "İsrail'in kendisine yönelik temelsiz bir şekilde aldığı karara karşı çıkıyoruz." ifadesini kullandı.

        Fransa'nın Birleşmiş Milletler BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere, açıklamaları için BM Genel Sekreteri'ne teşekkür ederek, "Kendisine Fransa'nın destek ve güveninin tam olduğunu yinelemek isterim." dedi.

        "İSRAİL ULUSLARARASI TOPLUMU KÜÇÜMSÜYOR"

        Cezayir'in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama ise İsrail'in kararının ardından BM Genel Sekreteri ile "tam dayanışma" içinde olduklarını belirterek, "Bu karar açık bir şekilde İsrailli yetkililerin BM sistemi ve tüm uluslararası toplumu küçümsediğini gösteriyor. Onlar için sadece kendi gerçekleri var." dedi.

        Malta'nın BM Daimi Temsilcisi Vanessa Frazier, "Kendisine sarsılmaz desteğimiz sürüyor. Mevcut zor dönemlerde BM'ye sağladığı liderlik ve ahlaki önderlik için teşekkürlerimi iletmek istiyorum." ifadesini kullandı.

        Güney Kore'nin Daimi Temsilcisi Joonkook Hwang da Guterres'e minnettar olduklarını belirterek, Genel Sekreterin "bıkmadan usanmadan Orta Doğu'da barış için çaba sarf ettiğine" dikkati çekti.

        "İSRAİL KARARINI GÖZDEN GEÇİRMELİ"

        Slovenya'nın BM Daimi Temsilcisi Ondina Blokar, "Mevcut krizler ışığında Genel Sekreter'in çabalarına tam destek verdiğimizi bildirmek isteriz." diye konuştu.

        İsrail'e, Genel Sekreteri "istenmeyen adam" ilan etme kararını gözden geçirme çağrısında bulunan Blokar, "Artık diplomasinin rolünü güçlendirme ve barışa öncelik verme zamanı." dedi.

        BMGK dönem başkanı İsviçre'nin BM Daimi Temsilcisi Pascale Baeriswyl de "BM Genel Sekreteri'nin çalışmalarını tümüyle destekliyoruz." ifadesini kullandı.

        ABD'DEN İSRAİL'E DESTEK

        Diğer taraftan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield'in Genel Sekreter'den hiç bahsetmemesi dikkati çekti.

        Greenfield, "ABD, İsrail'e tam, tam, tam destek vermektedir." diye konuştu.

        BM SÖZCÜSÜ'NEN AÇIKLAMA

        BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında konuya ilişkin soruları yanıtlarken, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin Guterres'e verdikleri destekten memnuniyet duyduklarını aktardı.

        "Biz bunun siyasi bir karar olduğunu düşünüyoruz" diyen Dujarric, aynı zamanda BM personeline yönelik saldırıların devamı olarak gördüklerini ifade etti.

        Dujarric, bu kararın İsrail ile BM arasındaki ilişkileri nasıl etkileyeceğine ilişkin ise işbirliğinin operasyonel düzeyde devam ettiğini dile getirdi.

        "İstenmeyen kişi" ilan etme kararının başka ülkelerce başka BM personeline yönelik alındığını anımsatan Dujarric, "Daha önce de söylediğimiz gibi, biz bu statünün personelimize uygulanabileceğini düşünmüyoruz." dedi.

        Dujarric, İsrail'in açıklamasının "siyasi" nitelikte olduğunu tekrar vurgulayarak, 24 yıllık kariyerinde buna benzer bir açıklamaya rastlamadığını ifade etti.

        İsrail'in kararının teknik olarak yasal sonuçları olacağını düşünmediklerini belirten Dujarric, "Şunu unutmayalım ki Genel Sekreter zaten sadece davet edildiği ülkeleri ziyaret ediyor. Temel prensip bu." değerlendirmesinde bulundu.

        BM Genel Sekreteri ile başka üye ülkeler arasında ilişkilerin daha önce de gerildiğini hatırlatan BM Sözcüsü, "Ancak hiç bu tarz bir üslupla karşılaştığımızı hatırlamıyorum." diye konuştu.

        AB DESTEK VERDİ

        Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Kendisine yönelik haksız saldırıları ve BM insani yardım çalışanlarının kabul edilemez sayıdaki can kayıplarını esefle kınıyoruz." ifadesini kullandı.

        AB'nin Guterres'i desteklediğini bildiren Borrell, "BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i, başta Orta Doğu olmak üzere tüm çatışmalarda barışın sağlanması için yorulmak bilmeden sarf ettiği çabalarını destekliyoruz." mesajını paylaştı.

        AB Konseyi Başkanı Charles Michel de sosyal medya paylaşımında, "BM'nin çabalarını tamamen destekliyoruz ve Genel Sekreter Antonio Guterres'in yanındayız." ifadesine yer verdi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ