Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güncel Son dakika haberi: Yangın tatbikatı çelişkileri! Biri başka biri başka konuştu! | Son dakika haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel yangınına ilişkin aralarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 13 şüpheli hakkında 1998'er yıla, 19 kişi hakkında ise 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianamede, yangın tatbikatı konusunda çelişkili ifadeler yer aldı.

        AA'da yer alan habere göre Grand Kartal Otel'de 21 Ocak'ta 78 kişinin hayatını kaybettiği, 133 kişinin yaralandığı yangınla ilgili Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanarak Bolu Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede, otelde acil bir durumun haber verilmesi için otomatik ve canlı ses mesajları yayınlanarak binadaki kişilerin durumdan haberdar edilmesini sağlayacak acil durum anons sisteminin bulunmadığı belirtildi.

        REKLAM

        Yangın algılama ve uyarı sistemlerinin gerektiği şekilde çalışmadığı, otel personeline yangın ve acil durum eğitimi verilmediği, yangın tatbikatı yaptırılmadığı ifade edilen iddianamede, yangın anında gereken müdahalelerin yapılamadığı ve otelde konaklayanların gerektiği gibi uyarılamadığı anlatıldı.

        İddianamede, otelin kaçış merdiveninin, merdiven ve tahliye kapılarının gereken özellikleri taşımaması, yağmurlama sisteminin bulunmaması, yangında ortaya çıkan gazların merdiven ve asansörü baca olarak kullanıp üst katlara hızla ulaşması, merdivenlerde doğal veya mekanik yolla duman tahliyesini sağlayan bir sistem bulunmaması, merdivenlerde acil durum aydınlatma düzeneğinin olmaması, yangın kaçış levhaları ve kaçış yönlendirmelerinin bulunmaması, otelde kalanlara alternatif çıkış imkanının sağlanmaması nedeniyle kendi imkanlarıyla yangından haberi olan müşterilerin tahliyelerinin güvenli, hızlı ve gerektiği gibi yapılamadığı ifade edildi.

        Yasal mevzuat kapsamında sorumluluğun, bina sahipleri ve yönetim kurulu üyeleri Halit Ergül, eşi Emine Murtezaoğlu Ergül, kızları Elif Aras ve Ceyda Hacıbekiroğlu ile fiili yasal yöneticiler Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, şirketi temsile yetkili Kadir Özdemir ve onun talimatıyla hareket eden Cemal Özer ile Mehmet Salun'da olduğuna değinilen iddianamede, şüphelilerin dahil olduğu yönetim ve karar alma süreçleri kapsamında gerekli teknik altyapıyı oluşturmadıklarına dikkat çekildi.

        REKLAM

        Şüphelilerin, otelde 2022'den sonra iş güvenliği uzmanı görevlendirmediği, asansörleri mevzuata uygun hale getirmediği, yangının hızla büyümesine neden olan LPG'yi bina içi tesisatı projesiz ve onaysız şekilde kullandığı, tüm bu eksikliklere rağmen otelde 2024-2025 sezonunda açılışı yaparak müşteri kabul ettikleri belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

        "16 Aralık 2024'te Bolu Belediyesi İtfaiye görevlileri tarafından yangın güvenliği yönünden eksikliklerin tespit edilmesine ve bu eksikleri bilmelerine rağmen önlem almadıkları, bu eksiklikleri yerine getirmedikleri gibi bu tarihteki denetimin iptali için şüpheli Emir Aras'ın talimatıyla Kadir Özdemir'in başvurusuyla denetimin iptal edildiği anlaşılmıştır. Denetimin iptali için şüpheli Ahmet Demir'in şüpheli Sedat Gülener ile irtibata geçtiği ve iptal yönünde görüşme yaptığı, bu şekilde İtfaiye Müdürlüğüne başvurarak eksikliklerin tespit edildiği denetimin iptalini sağladıkları, şüpheliler Cemal Özer ile Mehmet Salun'un şüpheli Kadir Özdemir ile hareket ettikleri, bu şekilde şüpheliler eksikliklerin giderilmesi ve gerekli önlemlerin alınması yoluna gitmeden otelin işletilmesine devam ettikleri anlaşılmıştır."

        REKLAM

        DİĞER OTELLE ORTAK ÇALIŞAN PERSONEL "TATBİKATA KATILMIŞ" SAYILMIŞ

        İddianamede ifadesi yer alan otelin kahvaltı elemanı Fidan Kurç, yangınla ilgili iş güvenliği eğitimi verilmediğini, çalıştığı süre içerisinde tatbikat yapılmadığını, yangında alarm sesi duymadığını ve yangın merdivenini görmediğini belirtti.

        Otelde 4 sezondur ekmekçi olarak çalışan Mehmet Gündüz de yangın tüpü aradığını ancak bulamadığını, merdivenlerden aşağıya koştuğunu ve insanları uyardığını, katlarda yangın butonu ve yangın tüpü görmediğini, olay anında alarm sesi duymadığını, kendisinin çalıştığı süre içerisinde yangın tatbikatı yapılmadığını anlattı.

        Otelin mutfak bölümünde çalışan Abdullah Bayır da otelde yangın eğitimi verilmediğini, yangın tatbikatı da yapılmadığını, yangın tüpü, alarm sistemi veya yangın hortumu görmediğini, varsa da dikkatini çekmediğini kaydetti.

        REKLAM

        Otel çalışanları Samet Taşdöven, Hakan Murat Yuca, Ahmet Yavuz, Celal Kozan, Nevzat Aydın, Ergin Aydoğan, Tanju Aydın, Hüseyin Biçer, Eren Yıldırım, Burak Sınmaz, Tahsin Öztürk, Mehmet Ayhan ve Mehmet Kuran da ifadelerinde yangın tüplerinin yetersiz olduğunu, yangın alarmlarının çalışmadığını, yangın hortumu ve yağmurlama sisteminin bulunmadığını, acil durum müdahale ekibinin olmadığını, kendilerine herhangi bir şekilde yangın yönünden eğitim verilmediğini ve tatbikat yapılmadığını belirtti.

        Otelin müdürü Zeki Yılmaz da savunmasında otelde hatırladığı kadarıyla yangın tatbikatı yapılmadığını, Gazelle Otel'de (Halit Ergül'ün sahibi olduğu diğer otel) yapılan tatbikatta ortak çalışan personelin tatbikata katılmış sayıldığını aktararak, oteldeki 7-8 kişilik birim şefleri ve şef yardımcılarının yangın ve deprem gibi afetler sırasında görevlerinin bulunduğunu anlattı.

        Otelin muhasebe müdürü Kadir Özdemir de otelin ayrı bir iş güvenliği uzmanı olmadığını ve sezonluk çalışılması nedeniyle iş güvenliği uzmanına gerek görülmediğini belirterek, 2024-2025 sezonu yangın eğitimi verilmediğini ve yangın tatbikatı yapılmadığını kaydetti.

        Çalışanlardan Faysal Yaver de olay anında yangın alarmı, uyarıcı mekanik ses veya su fıskiyesi çalışmadığını, otelde herhangi bir yangın tatbikatı yapıldığını bilmediğini ifade etti.

        REKLAM

        Enver Öztürk ise otelde son 3 sezondur çalıştığını, bir önceki sezonda toplantı salonunda yangına ilişkin bazı konuların anlatıldığını ancak eğitim verilmediğini ve tatbikat yapılmadığını, otelin eylem planının olmadığını, olay sırasında insan sesine uyandığını, kaldığı katta bildiği kadarıyla yangın tüpü bulunmadığını, herhangi bir alarm sesi de duymadığını, olay öncesinde bir sefer denetim yapılacağını duyduğunu ancak yapılıp yapılmadığını bilmediğini anlattı.

        Otelin sahibi Halit Ergül ise yangın çıktığını otelde kalan eşinden öğrendiğini belirterek, "Otelde yangın merdivenleri var. Daha önce elektrikçiyle yangın ikaz butonlarının çalışıp çalışmadığını kontrol ettik. Yangın ikaz butonlarından otelin elektrikçisi sorumludur. Otelde iki senede bir yangın tatbikatı yapılıyor. Bu tatbikatlar sezon açılışından önce gerçekleşiyor ve tüm personel katılıyor." iddiasında bulundu.

        "YANGIN GÜVENLİĞİ RAPORU"NUN BAŞVURU VE İPTAL SÜRECİ İDDİANAMEDE

        Öte yandan Grand Kartal Otel tarafından yapılan "yangın güvenliği raporu" başvuru ve iptal süreci hakkında bilgilerin yer aldığı iddianamede, denetimin itfaiye eri İrfan Acar tarafından 16 Aralık 2024'te yapıldığı ve tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için 15 gün süre verildiği belirtildi.

        İddianamede, işletmenin tamamında tespit edilen eksikliklerin tamamlanamayacağının anlaşılması üzerine otelin muhasebe müdürü Kadir Özdemir'in, 24 Aralık 2024'te Bolu Belediye Başkanlığına verdiği dilekçede, "yangın güvenliği raporu"yla ilgili verilen dilekçenin iptalinin istendiği, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener'in bu dilekçeyi onaylayarak denetim raporunu iptal ettiği kaydedildi.

        Eksikliklerin giderilmesi için verilen süre dolmadan yapılan bu işlemle ilgili belediyenin kullandığı Akıllı Kent Otomasyon Sistemi'nde (AKOS) kayıtların bulunduğu anlatılan iddianamede, "Denetimin iptaline ilişkin dilekçenin belediyenin kullandığı AKOS'a yüklendiği, Gülener'in denetimin iptaline ilişkin dilekçeyi AKOS isimli sistemde görerek İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun'dan dilekçeyle ilgili bilgi istediği, Coşkun'un, yapılan denetimin, verilen ikinci dilekçe nedeniyle iptal edilebileceği yönünde görüş bildirdiği anlaşılmıştır." ifadelerine yer verildi.

        İddianamede, Gülener, Coşkun ve Acar'ın ortak görüşüyle, otelin tahliye çıkışları, ışıklı yönlendirme levhaları, binadaki acil aydınlatma, elektrik tesisatı ve söndürme gereçleri talimatlarındaki yetersizlik ile sprinkler (yağmurlama) sisteminin bulunmayışı gibi çok sayıda eksikliğin tespit edildiği raporun Gülener tarafından iptal edildiği kaydedildi.

        Şüphelilerin ilk denetimin iptaliyle kalmayıp, 24 Aralık 2024'te, otel içerisindeki "White Fox" isimli kafeye "yangın güvenliği raporu verilmesi" yönündeki dilekçeyi işleme aldığı belirtilen iddianamede, Acar tarafından 28 Aralık 2024'te yapılan denetimde otele bitişik 70 metrekarelik işletmeye "uygunluk belgesi" düzenlendiği bilgisi verildi.

        İddianamede, işletilecek kafe restoranın otelle bütünleşik olduğuna işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

        "Bu alana ayrı korunma tedbiri uygulanmasının mümkün olmadığı, denetim yapmakla görevlendirilen şüpheli İrfan Acar'ın otelle iç içe olan kafe restoran için ayrıca yangından korunma tedbiri uygulamanın mümkün olmadığını bilmesine rağmen ikinci denetimi yaptığı, şüphelinin buradaki işleminin mezkur yönetmelik hükümlerine aykırı olduğunu amiri Kenan Coşkun'a bildirip adı geçenin emri yazılı olarak yenilemesi halinde işlem yapması gerektiği ancak şüphelinin hukuka aykırılığı bildirmeden denetimi yaptığı, Acar'ın bu suretle hukuka aykırı yaptığı denetim neticesinde kafe restorana uygunluk raporu düzenlediği, uygunluk raporu verilen kafe restoranın çıkan yangında zarar gördüğü ve çalışanlarından Eslem Uyanık, Şevval Şahin ve Esra Nazik'in vefat ettiği, şüphelinin görevinin gereklerini yapmadığı, otel binasıyla iç içe olan yer için otelden mahiyeti itibarıyla birbirinden farklı inceleme ve denetleme raporları düzenlediği, bu şekilde itfaiye erinin görevinin gereklerine aykırı hareket ederek kusurlu davrandığı anlaşılmıştır."

        Şüpheliler Gülener ve Coşkun'un da 16 Aralık 2024'te yapılan denetimde otelin yangın güvenliği yönünden eksik olduğunu, inceleme ve kontrol formunda belirlenen eksiklerin risk değerlendirmesini yaparak ilgili kurumlara (Bolu İl Özel İdaresi) bildirmesi gerekirken bildirmediği belirtilen iddianamede, eksiklikleri bildirmedikleri gibi eksiklikleri içeren denetimi iptal ettikleri için şüphelilerin kusurlu eylemlerinin neticeye doğrudan etki ettiğinin anlaşıldığı ifade edildi.

        İddianamede, Gülener, Coşkun ve Acar'ın ortak görüşüyle denetimin iptal edildiği yinelenerek, şu ifadelere yer verildi:

        "Bu eksiklikler nedeniyle meydana gelen olayda, öngörmekle birlikte gerçekleşmeyeceği düşünülen ve istenmeyen bir neticeden bahsedilemeyeceği, bunun da ötesine geçilerek ve bilinçli taksir unsurları aşılarak, itfaiye yönetmeliği ve işin oluruna aykırı davranışlar ile kendi kurumları olan itfaiye denetimi neticesi tespit edilen eksikliklerin giderilmemesinin yangın güvenliği yönünden yüksek risk oluşturduğunun bilinmesine ve bu durumun geri dönülmez sonuçlara yol açabileceğini öngörebilmelerine rağmen, 'olursa olsun' düşüncesiyle hareket ederek ve de bu risklerin önüne geçmek için herhangi bir girişimde bulunmayarak neticeyi kabul ettikleri, bu şekilde gerçekleşen neticeden olası kastları ile sorumlu oldukları soruşturma kapsamından anlaşılmıştır."

        CEZA İSTEMLERİ

        İddianamede, otel sahipleri, şirket yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri Halit Ergül, Emine Mürtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun ile Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve İtfaiye Eri İrfan Acar'ın olaydan "olası kast ile sorumlu oldukları" belirtiliyor.

        Bu 13 kişi hakkında, 78 kez "olası kastla öldürme" suçu ile "olası kastla kasten yaralama" suçlarından toplam 1998'er yıla kadar hapis cezası verilmesi talep ediliyor.

        Otelin teknik personeli Tahsin Pekcan, Hüseyin Özer ve Bayram Ütkü, mutfak personeli Reşat Bölük, Enver Öztürk ve Faysal Yaver, iş güvenliği uzmanları Kübra Demir ile Ece Kayacan, resepsiyon görevlisi Yiğithan Burak Çetin, Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yetkilileri İbrahim Polat ile İsmail Karagöz, FQC Global Sertifikasyon Anonim Şirketi yetkilisi Ali Ağaoğlu ile çalışanı Aleyna Beşinci, LPG tesisatı bakım görevlileri Doğan Aydın ve Muharrem Şen, Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal, Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Yeliz Erdoğan ve eski Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Mehmet Özel'in ise "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

        Kartalkaya yangınında iddianame! İşte istenen cezalar
        Kartalkaya yangınında iddianame! İşte istenen cezalar Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ