EYT kıdem tazminatı kefalet hacmi 50 milyar liraya yükseldi! 2023 EYT kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
EYT kıdem tazminatı hesaplama ekranı, Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin yasalaşmasının ardından gündeme geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Nebati, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin iş dünyası üzerindeki yükünü hafifletmek için kıdem tazminatı kefalet hacmini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkardıklarını açıkladı. 2 milyonun üzerinde vatandaş emekliliğe hak kazanırken gözler EYT kıdem tazminatı hesaplama ekranına çevrildi. İşte, 2023 EYT kıdem tazminatı hesaplamalarına ilişkin merak edilenler...

AYNI İŞTE ÇALIŞMAYA DEVAM EDEN EYT’LİNİN İŞTEN ÇIKIŞI NE ZAMAN YAPILMALI?
İşverenler, EYT kapsamındakilerin işten çıkış işlemlerinde normal emeklilik prosedürlerini izleyecek. İşten çıkarmada 8 numaralı kod kullanılacak. İşçinin işten ayrılış bildiriminin 8 koduyla yapılması ve aynı gün işçinin tahsis talebinde bulunması halinde ertesi gün yeniden sosyal güvenlik destek primine tabi bildirim yapılarak işçi aralıksız çalıştırılmaya devam edilebilecek. İşçinin emekli aylığı da talebi takip eden ayın başından başlatılacak.
Buna göre, aynı işte çalışmaya devam edecek işçilerin işten çıkış işlemleri ay içinde herhangi bir gün olabileceği gibi, ayın son günü de yapılabilir. Ayın son gününde işten çıkış yapılması halinde işçinin aynı gün içinde emeklilik başvurusunda bulunması, 1 Nisan’dan itibaren de SGDP’ne tabi olarak yeniden işe giriş işlemi yapılması gerekir. Mart ayının 15’inde işten çıkışı yapılan işçi de aynı gün emeklilik başvurusunu yaptıktan sonra ertesi gün SGDP’ne tabi olarak işe giriş işlemi yapılabilir. Burada önemli olan, işten çıkışın (8) koduyla bildirilmesidir.

5 PUANLIK PRİM İNDİRİMİ İÇİN 30 GÜNLÜK SÜRE NE ZAMAN BAŞLAR?
EYT’lilerin emekli olduktan sonra aynı işyerinde 30 gün içinde işe başlaması durumunda, sosyal güvenlik destek priminde 5 puanlık indirim yapılacak. Beş puanlık indirim, işçinin brüt ücreti üzerinden uygulanacak. Asgari ücretle çalışan işçi için 500.40 TL, kazancı tavandan bildirilen işçi için de 3.753 TL prim indirimi yapılacak.
Beş puanlık prim indiriminden yararlanabilmek için 30 gün içinde işe başlama koşulu, işçinin işten çıkışının yapıldığı günden başlayacak.

EMEKLİ SANDIĞI VE BAĞ-KUR’DA 23 MAYIS 2002 ÖNCESİ 3 YIL ZORUNLU MU?
8 Eylül 1999 tarihinden önce herhangi bir statüde sigortalı olarak çalışmaya başlamış olan herkes EYT’li kabul ediliyor. Buna göre, 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanlardan Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR kapsamında olanların 23 Mayıs 2002 tarihindeki prim gün sayısına bakılmayacak. Herhangi bir statüde 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlamış olan Emekli Sandığı iştirakçileri ve BAĞ-KUR’lular kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gününü tamamlamışlarsa EYT düzenlemesinden yararlanarak emekli olabilecekler.
Örneğin, Temmuz 1999 tarihinde SSK girişi olan bir kişi sonradan memur veya esnaf olarak çalışmaya başlamışsa, kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 günü tamamlamak koşuluyla emekli olabilecek.

ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEN KIDEM TAZMİNATI HESABI
Brüt asgari ücretin 10 bin 8 TL oluğu varsayıldığında %14'lük SGK primi 1.401 TL'ye denk gelmektedir.
İşsizlik sigorta piriminin yüzde 1'i 100 TL'ye denk gelirkenkesnitler toplamı ise bin 501 TL oluyor.

Ramazan ve Kurban Bayramlarında bayram maaş ikramiyesi alan, brüt maaşı 10 bin 8 TL olan brüt ücreti şu şekilde hesaplanıyor:
Brüt ücreti 10.008 TL olan çalışanın brüt ikramiyesi 20 bin 16 TL'ye denk geliyor.
Ücrete eklenecek aylık ikramiye bin 668 TL ve giydirilmiş brüt ücret ise 11 bin 676 TL'ye denk geliyor. Bu hesaplama kapsamında çalışanın kıdem tazminatı brüt maaşı olan 10 bin 8 TL üzerinden değil 11 bin 676 TL üzerinden hesaplanıyor.