İstanbul'da sahte içkiden ölenlerin sayısı 33'e yükseldi
İstanbul'da, sahte içki nedeniyle hastanelere başvuran 83 kişiden 33'ü hayatını kaybetti. Yaşanan bu olaylarla ilgili İstanbul Valiliği'nden flaş bir açıklama geçildi. Valilik, açıklamada lkol satan işletmenin 7/24 yüksek çözünürlükte kayıt yapabilecek kamera sistemi kurulması ve kayıtların 30 gün süreyle kayıt altında tutma zorunluluğu getirildiğini söyledi. Ayrıca yapılan açıklamada piyasaya büyük miktarda sahte alkol sürdüğü tespit edilen 15 şüphelinin gözaltına alındığı ı 4"nün 'Kasten adam öldürme' suçundan tutuklandığını belirtti. Öte yandan Fatih'te sahte içki nedeniyle hayatını kaybeden kişinin, bir büfeden içki aldığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Mustafa Şekeroğlu haberi
İstanbul’da yaşanan sahte içki kabusu ölümlere neden oluyor. Habertürk muhabiri Mustafa Şekeroğlu’nun haberine göre, İstanbul’da son günlerde sahte içkiden zehirlenip hayatını kaybedenlerin sayısı 33'e yükseldi. 28 kişinin tedavisi yoğun bakımda, 18 kişi ise normal serviste devam ederken, İstanbul Valiliği yaşanan sahte alkolle ilgili önemli bir açıklamada bulundu.
BÜTÜN İŞLETMELER KAMERA TAKACAK
Yapılan açıklamada, Valiliğin 10.10.2024’te yayınlanan genelgeye göre,
alkol satışı yapan işletmelere 01.01.2025 tarihinden itibaren, işletmenin tamamını görebilecek şekilde 7/24 yüksek çözünürlükte kayıt yapabilecek kamera sistemi kurulması ve kayıtların 30 gün süreyle kayıt altında tutma zorunluluğu getirildiği belirtildi.
#video#Ωvideo#869926##
15 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Yaşanan ölümlerin ardından başlatılan soruşturma kapsamında piyasaya büyük miktarda sahte alkol sürdüğü tespit edilen 15 şüphelinin gözaltına alındığını belirten Valilik, gözaltına alınan şüphelilerden 4’nün “Kasten Adam Öldürme” suçundan tutuklandığını belirtti.Şüphelilerden 8’inin işlemleri devam ederken, gözaltına alınan 3 kişi ise serbest bırakıldığı kaydedildi.
İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA
İstanbul Valiliği, sahte içki satışı ve tüketiminin önlenmesi için bazı ilave tedbirlerin uygulamaya konulduğunu açıkladı.
Valiliğin açıklamasında, ilgili kurumların ve kolluk güçlerinin, bu sorunla etkili ve kararlı mücadele azmiyle gece gündüz görev yaptığı belirtildi.
Sahte-kaçak alkolün satışı ve kullanımının önlenmesi amacıyla, 10 Ekim 2024 tarihli Valilik genelgesiyle, alkol satışı yapan işletmelere 1 Ocak 2025'ten itibaren, işletmenin tamamını görebilecek şekilde 7/24 yüksek çözünürlükte kayıt yapabilecek kamera sistemi kurulması ve görüntülerin 30 gün kayıt altında tutulması zorunluluğu getirildiği anımsatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"10.01.2025 tarihli Valiliğimiz genelgesiyle, kaçak ya da sahte alkol satışı yapan ve bu nedenle ölüme sebebiyet veren, denetimlerle kaçak ya da sahte alkol satışı yaptığı belirlenen, Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı tarafından verilen satış ve sunum belgesi olmayan, özel kanunlardaki istisnalar hariç, mülki idare amirinin genel güvenlik ve asayiş durumu hakkındaki görüşü doğrultusunda ilgili belediye meclisinin tespit ettiği içkili yer bölgesi dışında açıktan alkol sunumu ve satışı yapan işletmelerin, mevzuat gereği yapılacak idari işlemlere ilaveten, iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarının ilgili belediyeler tarafından iptal edilmesi kararı alınmıştır."
Açıklamada, Valilikçe yayımlanan bu genelgelere ilaveten, ilçelerde, İl Ticaret Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Belediye Başkanlığı, İlçe Sağlık Müdürlüğü ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan denetim ekipleri kurulması ve bu ekiplerin 24 saat esasına göre aralıksız denetim yapması konusunda kaymakamlıkların yazılı olarak talimatlandırıldığı kaydedildi.
29 TON SAHTE İÇKİYE EL KONULDU
Piyasaya büyük miktarda alkol sürdüğü tespit edilen 15 şüphelinin gözaltına alındığı, bunlardan 4'ünün çıkarıldıkları mahkemece "kasten adam öldürme" suçundan tutuklandığı bildirilen açıklamada, şüphelilerden 8'inin işlemlerinin sürdüğü, 3'ünün de serbest bırakıldığı belirtildi.
Açıklamada, 1 Ocak'tan bu yana kent genelinde 29 ton sahte içkiye el konulduğu, sahte ya da kaçak alkol ürünü sattığı belirlenen 64 işletmenin ruhsatının iptal edilerek kapatıldığı ve işletme yetkilileri hakkında başlatılan adli sürecin sürdüğü bildirildi.
Geçen yıl yürütülen operasyonlarda toplam 302 ton sahte alkole el konulduğuna işaret edilen açıklamada, vatandaşlara, "Halkımızın can güvenliğini doğrudan tehdit eden kaçak ya da sahte alkol satışı ve tüketiminin önlenmesine yönelik kararlı mücadelemize verdiğiniz desteğin hayati öneme haiz olduğuna inanıyoruz. Şüpheli gördüğünüz durumlar hakkındaki ihbarlarınızı 112 Acil Çağrı Merkezimize bekliyoruz." çağrısı yapıldı.
OPERASYONLAR SÜRÜYOR
İstanbul'da 32 bin 862 litre kaçak alkolün ele geçirildiği operasyonda 9 şüpheli yakalandı.
İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sahte alkollü içki kaçakçılığının önlenmesine ve şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışma yaptı.
Etil ve metil alkolden sahte içki üreten şüphelilerin kimlik ve adreslerini belirleyen ekipler, Sultangazi, Fatih, Bakırköy, Küçükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Zeytinburnu ve Beykoz'da belirlenen ikametlere, iş yerlerine ve araçlara operasyon düzenledi.
Operasyonlarda 9 şüpheli yakalanırken, adreslerdeki aramalarda, 32 bin 862 litre kaçak metil ve etil alkol, 227 sahte içki ile damıtma makinesi ele geçirildi.
Şüphelilerden 3ü emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılırken, 6sının işlemleri sürüyor.
Bu arada şüpheliler, Samatya'daki İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi.