Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağrı Bilimi Prof. Dr. Ayşen Akıncı Tan, iltihapsız kas romatizması hakkında bilgi verdi | Sağlık Haberleri

        Soner ÖZCAN / HABERTÜRK

        Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği (TRASD) Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Akıncı Tan, özellikle kadınların "Her yerim ağrıyor. Sabah dayak yemiş gibi uyanıyorum" şikayetlerinin sebebinin, iltihapsız kas romatizması olarak bilinen fibromiyalji hastalığı olabileceğini söyledi.

        ‘KADINLARDA 14 KAT FAZLA GÖRÜLÜR'

        Türkiye'de her 100 kişiden 8'inde iltihapsız kas romatizması görüldüğünü belirten Prof. Dr. Tan, tedavi edilmediği taktirde depresyona sürükleyen hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi: "Fibromiyalji, yaygın bir ağrıdır. Kadınlarda 14 kat fazla görülür. Hastaların her tarafında ağrı olur. Sık idrara çıkma baş ağrısı, ishal, kabızlık, ellerde ve ayaklarda uyuşukluk gibi alakasız gibi görülen semptomları olabilir. Dokunduğunuz zaman kişide zıplamaya varacak kadar hassasiyet oluşur. Kişi sabah dayak yemiş gibi kalkar. Bu durum insanların sosyal hayatını oldukça olumsuz etkiler. Bazı hastalarda depresyon, anksiyate bozukluğu gelişebilir."

        ‘UYDURULMUŞ HASTALIK DEĞİL'

        Fibromiyaljinin, yapılan laboratuar testleri normal çıktığı için toplumda çoğu zaman uydurulmuş bir hastalık gibi düşünüldüğünü belirten Ayşen Akıncı Tan, "Eskiden özellikle kadının uydurduğu bir ağrı olarak algılanıyordu, ancak bugün için bu ağrı gösterilmiş durumda. Bu ağrıların sebebi; beyinde olan bir bozukluktur. Beyin ağrı üretir hale geldiği için hastalar gerçek ağrıdan yakınır. Biz buna ‘santral ağrı' diyoruz. Yani uydurulmuş hastalık değildir. Bu hastalığı anlatmak ve tedavisi olduğunu söylemek bile hastayı rahatlatır. Tedavi edilmediği taktirde ise yaşam kalitesini önemli ölçüde bozar" dedi.

        ‘NİHAİ TEDAVİSİ MÜMKÜN'

        Fibromiyaljinin yeterince tanınmadığı için farklı hastalıklarla karıştırıldığını belirten Prof. Dr. Tan, şu bilgileri verdi: "Çok değişik şikayetler olduğu için D vitamini eksikliği, tiroit hastalıkları ve bazı iltihaplı romatizma hastalıklarıyla karıştırılabiliyor. Teşhis aslında çok zor değil fakat detaylı bir öykü alınması gerekiyor. Hastayı çok iyi dinlerseniz tanısı ve tedavisi çok kolay. Birinci basamakta bile tedavi edilebilir. Nihai tedavisi mümkün. Tedavi hastanın ağrıyı çektiği süreye göre değişebilir. Hastanın şikayeti 10 yıldır varsa bir iki yıl tedavi etmek gerekebilir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ