Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Emniyetten ‘jammer’ açıklaması

        Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, 27 Nisan 2025 tarihinde bazı basın yayın kuruluşlarına, jammer kullanım usulleri ve cezai yaptırımları ile ilgili haberler yansıdığı belirtildi.

        Bunun üzerine konuyla ilgili açıklama yapılmasının uygun görüldüğü belirtilerek, "5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 2'nci Maddesinin 3'üncü Fıkrasında belirtilen Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ve kuruluş kanunları ile Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde belirtilen görev sahaları ile ilgili konularda olmak üzere Dışişleri Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü kamu düzeni ve milli güvenliği sağlamaya yönelik anayasa ve yasalardan aldıkları yetkilerden dolayı frekans kesici (jammer) kullanabilir. Bu bağlamda; belediye başkanları ve belediyeler, 5809 sayılı Kanun kapsamında frekans kesici (jammer) kullanabilecek kişi, kurum ve kuruluşlar arasında sayılmamaktadır. Ayrıca yetkisiz kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından haberleşmenin kesilmesi, Türk Ceza Kanununun 124'üncü maddesi hükümlerince suç olarak tanımlanmıştır. Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğümüzün herhangi bir birimi tarafından koruma görevlilerine yönelik frekans kesiciler (jammer) ile ilgili verdiği bir eğitim bulunmamaktadır" ifadeleri kullanıldı.

        REKLAM
        “Bant” ifadesi
        “Bant” ifadesi Haberi Görüntüle

        Ekrem İmamoğlu'nun 12 Ekim 2024'te bir otelde yapacağı görüşme öncesinde kameraların bantla kapatıldığı ortaya çıkmış toplantıya valizlerle gelindiği görülmüştü. Yapılan açıklamalarda valizlerde 'jammer' olduğu belirtilmişti. Kamerayı bantla kapatan koruma Çağlar Türkmen de ifadesinde 2 adet valizde jammer cihazı olduğunu söylemişti.

        CHP'DEN YANIT

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, "Kamuoyunda tartışılan jammer kullanımı: Yalnızca Sayın İmamoğlu'nun bulunduğu alanlarda, sınırlı zaman dilimlerinde, ölçülü ve orantılı bir koruma tedbiri olarak gerçekleştirilmiştir. Başka bireylerin haberleşme özgürlüğünü fiilen ihlal eden bir durum oluşmamış; bu konuda bugüne kadar hiçbir vatandaş şikayeti ya da haberleşme mağduriyeti kayıtlara geçmemiştir" dedi.

        23 Mart'tan beri Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 12 Ekim 2024'te bir otelde yaptığı görüşmede 'jammer' kullanılmasıyla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü'nden açıklama geldi. Açıklamada, "Belediye başkanları ve belediyeler, 5809 sayılı Kanun kapsamında frekans kesici (jammer) kullanabilecek kişi, kurum ve kuruluşlar arasında sayılmamaktadır. Ayrıca yetkisiz kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından haberleşmenin kesilmesi, Türk Ceza Kanununun 124. Maddesi hükümlerince suç olarak tanımlanmıştır" denildi.

        REKLAM

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan da Emniyet Genel Müdürlüğü'nün jammer kullanımıyla ilgili yaptığı açıklama ve İmamoğlu hakkında bazı basın yayın organlarında çıkan haberler üzerine kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla açıklama yaptı.

        Bakan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İmamoğlu hakkında İstanbul Valiliği tarafından terör tehdidine dayalı resmi bir koruma kararı verildiğini belirtti.

        Bakan, şunları yazdı:

        "Emniyet Genel Müdürlüğü’nün frekans kesici (jammer) kullanımı üzerine yaptığı açıklama ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu hakkında bazı basın yayın organlarında çıkan haberler üzerine, CHP İçişlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı olarak kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla bu açıklamayı yapma ihtiyacı doğmuştur.

        Öncelikle vurgulamak gerekir ki, Sayın Ekrem İmamoğlu hakkında, terör tehdidine dayalı olarak İstanbul Valiliği tarafından verilmiş resmi bir koruma kararı bulunmaktadır. Sayın İmamoğlu, 7 gün 24 saat esasına göre devlet tarafından korunmakta olup, sürekli ve ciddi bir güvenlik tehdidi altındadır. Bu durum, devletin resmi makamları tarafından da kabul edilmiştir; Sayın İmamoğlu’nun yaşam hakkının korunması anayasal bir yükümlülük olarak teyit edilmiştir.

        REKLAM

        Ayrıca hatırlatmak gerekir ki, geçmişte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde bulunmuş tüm başkanlar için de benzer koruma önlemleri alınmış ve frekans kesici (jammer) cihazları kullanılmıştır. Bu uygulama, sadece Sayın İmamoğlu’na mahsus değildir; kişiye özel bir imtiyaz veya keyfi bir uygulama söz konusu değildir. Anayasa’nın 17. maddesi uyarınca yaşam hakkı, tüm hak ve özgürlüklerin temelidir. Hiçbir idari işlem veya teknik düzenleme, yaşam hakkının korunmasına engel teşkil edemez.

        Bu kapsamda kamuoyunda tartışılan jammer kullanımı: Yalnızca Sayın İmamoğlu'nun bulunduğu alanlarda, sınırlı zaman dilimlerinde, ölçülü ve orantılı bir koruma tedbiri olarak gerçekleştirilmiştir. Başka bireylerin haberleşme özgürlüğünü fiilen ihlal eden bir durum oluşmamış; bu konuda bugüne kadar hiçbir vatandaş şikayeti ya da haberleşme mağduriyeti kayıtlara geçmemiştir.

        Tüm bu gerçekler ışığında bir kez daha altını çiziyoruz: yaşam hakkının korunması, devletin anayasal ve evrensel hukuk düzeni çerçevesindeki en öncelikli sorumluluğudur. Devletin resmi koruma kararı verdiği bir kamu görevlisinin güvenliğini sağlamak amacıyla alınan makul, ölçülü ve sınırlı önlemler hukuka uygundur ve eleştirilemez. Bu çerçevede yapılan uygulamalar, Türk Ceza Kanunu kapsamında bir suç teşkil etmez; çünkü hem üstün bir anayasal hakkı koruma amacı taşımaktadır hem de somut olarak başkalarının haklarına yönelik bir ihlal bulunmamaktadır.

        Bizler, hukuku siyasallaştırarak yaşam hakkı gibi en kutsal değerlere zarar vermeye çalışan anlayışlara karşı, adaletin, hakkın ve insan yaşamının yanında durmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ