Saatler ne zaman ileri alınacak?
Enerji Bakanı Taner Yıldız tarih verdi

Enerji Bakanı Taner Yıldız, 30 Mart Pazar günü saat 03.00'te geçilmesi planlanan yaz saati uygulamasına yerel seçimler nedeniyle 31 Mart Pazartesi günü geçileceğini söyledi. Bakanlar Kurulu kararıyla pazarı pazartesiye bağlayan gece saatler 1 saat ileri alınacak.
Bu sabah Ankara'da Biyokütle Enerji Atlası tanıtımında konuşan Yıldız, Türkiye'nin biyokütle hedeflerinden Kuzey Irak petrolü konusuna kadar birden fazla konu başlığına değindi.
K. IRAK PETROLÜ İÇİN NE SÖYLEDİ?
Yıldız, tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Yıldız, "Kıbrıs'taki kaynakların Türkiye üzerinden batıya taşınması için herhangi bir çalışma var mı?" sorusuna da "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Yerel Yönetimi arasındaki yumuşama tabiki önemli. Enerji açısından baktığımızda her iki toplumun da vatandaşlarına adaletli dağıtılması gereken bir yapıyı görüyoruz. Biz her zaman uluslararası münhasır ekonomik sahada yapılacak çalışmanın toplumunun tamamına yayılması gerektiğini söylüyoruz. Bu ortak metin önceki savımızı güçlendiren bir çalışmadır diye düşünüyorum. Temennim Akdeniz'deki olumsuz siyasi havanın dağılıp, enerjiyle ilgili projelerin önünün açılmasıdır. Nasıl ki boru hattıyla Kıbrıs'a su götürüyoruz; benzer şekilde Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarılacak bir boru hattının yapılabileceğine inanıyorum. Yeter ki siyasi fizibilite uygun olsun. Enerji sektörü bunları hem finansman hem de teknik açıdan yetkilidir diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
YATIRIM ÇAĞRISI GELDİ Mİ?
"İran'dan Türkiye'ye petrol şirketlerine yatırım yapma çağrısı geldi mi?" şeklindeki soruyu yanıtlayan Yıldız, "Şu anda Güney Pars sahasıyla alakalı yaptığımız çalışmalarımız gerekçesiyle yatırım yapmama kararı almıştık. Bunun üzerinde İran'ın yeni teklifleri olursa bunu değerlendirebileceğimizi söylemem lazım. Şu an itibariyle Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı olarak herhangi bir yatırım kararı bulunmamaktadır" diye konuştu. "Kuzey Irak petrolüyle ilgili herhangi bir gelişme var mı?" sorusunu da yanıtlayan Yıldız, "400 bin varilleri geçen ve Irak'a ait olan petrolün Ceyhan'daki depolarda bekletildiğini ve uluslararası pazara açılmadığını söylemem lazım. Başında ne söz verdiysek biz onun arkasındayız. 6 yıldan beri Irak'ta kurulamayan sistemin Türkiye tarafından şeffaf olarak kurulacak olmasını paylaşmak istiyorum" yanıtını verdi. İran'la yaşanan tahkim konusuna ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Yıldız, "Temennimiz şudur ki tahkimde talep ettiğimiz miktarın İran tarafından karşılanıyor olmasıdır'' dedi.
TAHKİM KARARLARI İSABETLİ
Tahkimin tarafsızlığına her zaman güvendiklerini kaydeden Yıldız, şöyle devam etti: "Şu ana kadar bizim gördüğümüz tahkim kararlarının son derece isabetli olduğudur. İran'dan gelen doğalgaz miktarı 29 milyon metreküp civarında. Geçen haftalarda 18 milyon metreküpe kadar inmişti. Hamd olsun bunu vatandaşlarımıza sirayet ettirmedik. İran'ın tekrar normal miktarlara bu hafta içinde döneceğine inanıyorum. İran'la bizim herhangi bir fiyat revizyonu ile beraber kontratları yenilemeyle alakalı şu anda bir teklif yok. Talebimiz, geriye dönük de bunları çıkarmaktadır. Bunla alakalı müzakereler henüz sonuçlanmış değildir."
12 MİLYAR LİRALIK TASARRUF
Yıldız, son 10 yıldır devreye aldıkları yenilebilir enerji kaynakları sayesinde doğalgaz ithalatında yıllık 12 milyar liralık tasarruf yapıldığını, söz konusu enerji kaynaklarıyla gelecek 49 yıl içinde 600 milyar liralık doğalgaz ithalatının engelleneceğini söyledi. Ülkenin tüm kaynaklarının etkin bir şekilde değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, bu kapsamda son 10 yıldır devreye aldıkları yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde doğal gaz ithalatında yıllık 12 milyar liralık tasarruf yapıldığını, söz konusu enerji kaynaklarıyla önümüzdeki 49 yıl içinde 600 milyar liralık doğal gaz ithalatının engellediğini belirtti.
DOĞALGAZIN PAYI AZALIYOR
Elektrik üretiminde doğalgazın payının azaldığına dikkati çeken Yıldız, "Bu yıl kuralık olma ihtimali var. Böyle bir durum olduğunda, ümit ediyoruz ki mart-nisan yağmurlarıyla bu açığımızı kapatmış oluruz. Yapamazsak doğalgaz kullanımındaki miktar biraz daha artmış olacak" dedi.
ANKARA, ADANA VE ESKİŞEHİR İÇİN BİYOKÜTLE HEDEFİ KOYULDU
Yıldız, biyokütle kaynaklı üretilen elektriğin Karabük'ün yıllık tüketimine denk geldiğini ifade ederek, "Şu anda Türkiye'de biyokütle ile alakalı 237 megawatt kurulu güç bulunuyor. 157 milyon tonluk hayvansal atık, 142 milyon ton da bitkisel atık , 30 milyon ton civarında da çöplerimiz var. Çöpten elektrik elde etmek, bizim çevreye olan borcumuzun da bir kısmını ödediğimiz anlamına geliyor. Bütün çöpleri enerjiye döndürdüğümüzde, çevreye karşı çok büyük kazanım elde etmiş olacağız. Hedefimiz Ankara Adana ve Eskişehir'in bütün elektriğini bu tip enerji kaynaklarından elde etmek" diye konuştu.
Ankara'daki çöplerden toplamda 30 megawattlık bir enerji üretimi yapıldığını kaydeden Yıldız, "Diğer illerimizde de birer ikişer devreye giriyor. Bununla alakalı, 2023 yılına kadar bin 500 megawatt civarında bir gücü devreye almamız, ülke için enerji tasarrufu, çevreyle ilgili büyük bir temizlik olacağını düşünüyorum. Bunların her biri bizim için miktardan daha ziyade, yerli kaynak olması hasebiyle iyi olacak" diye konuştu.
ENERJİ POTANSİYELİ ORTAYA ÇIKACAK
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar da BEPA hakkında bilgi verirken, atlas ile hem ülke genelinde hem de il ve ilçe bazında biyokütle enerjisi potansiyelinin görülebildiğini ifade etti.
Yazar, 2 atlas çalışmalarının daha olduğunu belirterek, "Bunları da yılsonu itibariyle hizmete sunabileceğimizi düşünüyoruz. Bu çalışmalarımız tamamlanınca bütün yenilenebilir enerji dallarında potansiyel atlaslarımız hazır olacak" diye konuştu.