İstihdam şartı düşürüldü
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), işsizleri meslek sahibi yapmak için kurs ve programlar düzenliyor. İmalat sektöründe düzenlenecek kurs ve programlara katılan işçilerin asgari istihdam oranı ile asgari istihdam süreleri indirildi. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberi

Türkiye İş Kurumu, işverenlerin ihtiyaç duyduğu mesleklerde eleman ihtiyacını karşılamak ve işsizleri meslek sahibi yapmak için çalışmalar yürütüyor. Aktif işgücü programları kapsamında da mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitimi programları düzenliyor.
SORULARINIZ İÇİN: akivanc@haberturk.com
İŞKUR tarafından masrafları karşılanan kurs ve programlara katılan işyerlerinin istihdam etmek zorunda olduğu kursiyer sayısı ve süresine ilişkin geçen yıl ocak ayında yapılan değişikliğin ardından önceki gün yine değişiklik yapıldı. Mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitimi programlarında asgari istihdam oranı daha önce yüzde 70 iken geçen yıl yüzde 60’a indirildi. Bu işçilerin asgari istihdam süresi de kurs veya program süresinin 3 katından 2 katına indirildi.
Cumartesi günü yayımlanan yönetmelikle bu koşullar imalat sektörü için daha da esnetildi. İmalat sanayiinde mesleki eğitim kursu veya işbaşı eğitim programı düzenleyen işletmeler, kurs ya da programa katılanların yüzde 60’ı yerine yüzde 50’sini istihdam etmek zorunda olacaklar. Bu işçilerin asgari istihdam süresi de kurs ve programlardaki eğitim süresinin 2 katı yerine 1,5 katı olarak uygulanacak. İstihdam süresi mesleki eğitim programlarında 120 günden, işbaşı eğitim programlarında ise 60 günden az olamayacak. İmalat sektörüne sağlanan istihdam kolaylığı 31 Aralık 2026 tarihine kadar düzenlenen kurs ve programlar için geçerli olacak.
Bir işletmenin yeniden kurs veya program talebinde bulunabilmesi için işçi sayısının kurs veya programda taahhüt ettiği istihdam sayısı kadar artması gerekiyor. Bu şartı taşımayanlar yeniden kurs veya program düzenleyemiyor. İmalat sanayi sektörüne bu konuda da kolaylık sağlandı. İmalat sanayiinde 31 Aralık 2026 tarihine kadar yeniden kurs veya program talebinde bulunan işyerlerinde, en son tamamlanan kurs veya programın başladığı dönemdeki işçi sayısının azalmaması şartını sağlamaları yeterli sayılacak.
DEPREM BÖLGESİNE İLAVE KOLAYLIK
6 Şubat depreminden etkilenen illerde düzenlenecek işbaşı eğitim programı şartlarına da ilave kolaylık sağlandı. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde 31 Aralık 2025 tarihine kadar başlatılacak kurs ve programlarda katılımcıların en az yüzde 30’unun program süresi kadar istihdam edilmesi yeterli sayılacak.
Adana, Diyarbakır, Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa ile İslahiye ve Nurdağı hariç Gaziantep’in diğer ilçelerinde katılımcıların en az yüzde 40’ının kurs/program süresinin 1,6 katı süreyle istihdam edilmesi gerekecek.
KURS VE PROGRAMLARA KİMLER BAŞVURABİLİR?
Mesleki eğitim kursu ve işbaşı eğitim programlarına katılmak isteyenlerde aranan genel şartlar şöyle:
İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak,
15 yaşını tamamlamış olmak,
İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmamak,
Emekli olmamak,
Kurs veya programı düzenleyen işverene ait işyerlerinde son bir yıl içinde çalışmamış olmak.
İşbaşı eğitim programlarına tüm ortaöğretim, yükseköğretim ve açık öğretim öğrencileri de katılabilir. Mesleki eğitim kurslarına ise sadece yükseköğretim ve açık öğretimdeki öğrenciler katılabilir.
AYLIK 20.404 TL’YE KADAR HARÇLIK
İşbaşı eğitim programları günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saate kadar düzenlenebiliyor. Program süresi bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay olabiliyor. Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi alanlarda ise süre 9 aya kadar çıkabiliyor.
Kursların süresi ise en fazla 160 gün olarak uygulanabiliyor. Haftalık kurs süresi ise 35 – 45 saat arasında değişebiliyor.
Kurs ve programlara katılanlara fiilen katıldıkları gün üzerinden harçlık ödeniyor. Harçlık tutarı iş arayan statüsündeki kursiyerlere günlük 850,18 TL, işsizlik maaşı alanlara günlük 425,09 TL ödeniyor.
İşbaşında eğitim programında ise iş arayan statüsündeki katılımcılara günlük 850,18 TL, ortaöğretim ve altı örgün eğitime devam eden öğrencilere 637,63 TL, işsizlik maaşı alanlara ise 425,09 TL günlük cep harçlığı ödeniyor.
Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara ise günlük 1.105,23 TL, ortaöğretim ve altı örgün eğitimi devam eden öğrencilere 828,93 TL, işsizlik maaşı alanlara da 552,62 TL harçlık veriliyor.
Program süresince katılımcıların genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi İŞKUR tarafından karşılanıyor. Bu sigorta emekliliğe sayılmıyor.
Ödemeler, işverenin devam çizelgelerini İŞKUR’a verdiği tarihten itibaren en geç 10 işgünü içinde gerçekleştiriliyor.